Pluimveehouderij

Achtergrond 23 reacties

'NVP wil scoren via de media'

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft de afgelopen dagen nadrukkelijk de publiciteit gezocht.

Vorige week vroeg de vakbond aandacht voor de financiële situatie in de pluimveehouderij en de gevolgen van het eerder bekend gemaakte ingrepenbesluit van staatssecretaris Sharon Dijksma. Het bericht werd breed opgepakt door de media. Dinsdag wederom een actie van de NVP. De vakbond eist in een brief dat het ministerie over de brug komt met een schadevergoeding voor de sector voor de geleden schade van de jongste LPAI-uitbraak in Utrecht.

De eigengereide acties van de NVP hebben irritatie gewekt bij de andere organisaties waarmee de vakbond samenwerkt. Het ingrepenbesluit van Dijksma was niet onverwacht. Er is in een stuurgroep langdurig over vergaderd en ook de NVP was daarbij betrokken en aanwezig. Het verwijt naar de NVP is dan ook dat zij zich achteraf wil distantiëren van besluiten waaraan ze zelf heeft meegewerkt en waaraan ze zelf heeft bijgedragen. Bovendien wekt het irritatie dat de vakbond zijn eigen koers vaart en wil scoren via de media, juist nu vier organisaties (LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei) hebben besloten te gaan samenwerken in een nieuwe organisatie en een deel van de productschapstaken wil overnemen.

Ook de actie van dinsdag, een brief met de eis dat het ministerie de geleden schade als gevolg van de LPAI moet vergoeden oogst geen lovende reacties van collega-bestuurders. Ook nu is het verwijt dat de NVP probeert te scoren in de media, zonder dat de eis veel zoden aan de dijk zet. Eric Hubers: "Je bereikt er niets mee. De schaderegelingen zijn bekend en lopen via het Diergezondheidsfonds. Ik ben meer voor goede onderhandelingen in een constructieve sfeer. Daarmee kom je meestal verder." Anevei-voorzitter Arend Mijs wijst er op dat de NVE (Vereniging van exporteurs van pluimveeproducten) en de Nepluvi (slachterijen) geen schade-eis hebben neergelegd. "Ze hebben het recht om hun eigen standpunt naar buiten te brengen, maar het zou verstandiger zijn om juist in deze tijd, nu het PPE wordt opgeheven, gezamenlijk op te trekken en iets verder te kijken dan alleen je eigen belang. Ik beschouw dit maar als een schot voor de boeg voortkomend uit de politieke ervaring van hun voorzitter (Gert Jan Oplaat)."

De NVP heeft na de irritaties van vorige week toen de vakbond helemaal op eigen houtje te werk ging, de brief van gisteren over de schadevergoeding van te voren toegestuurd aan de collega-organisaties. "Maar", aldus secretaris Jan Brok: "Niemand kan ons verbieden op te komen voor de belangen van onze achterban."

Laatste reacties

 • probe14

  Jantje beton

 • schoenmakers1

  dit wil de minister toch, hard roepen, dan draaid ze wel bij, zie de verkoop van natuurgrond

 • Hugobens

  Strategie voor de bühne met het ongewenste effect, verdeeldheid!

 • mwhjanssen5

  Daar ben ik het volledig mee eens Hugo maar als ze niet serieus luisteren en de sector niet serieus nemen zie ook ingrepenbesluit dan moeten we een keer zeggen tot hier en niet verder maar dan wel in overleg en met zijn allen want alleen dan sta je sterk!!

 • l coumans

  dat zeg je goed janssen met z n allen , maar als dat kan was het zover nooit gekomen

 • AlexOirlo

  Hugobens (ZLTO?): De verdeeldheid ontstaat omdat er niet naar onze sector geluisterd wordt door 'de ruling class'( waar misschien ook jullie organisatie toe behoord???). Op het ministerie zijn ze in ieder geval wel gevoelig voor een stringente vorm van media-aandacht en wordt in ieder geval door onze organisatie duidelijk gemaakt aan de rest van Nederland waar je als pluimvee-ondernemer voor dient te staan.

 • koen.kerkhof1

  Als LTO-NOP ook voor haar pluimveehouders ging staan was er minder verdeeldheid, maar daar moet men teveel naar de andere sectoren luisteren = achteraan lopen.

 • John Claessens

  Het is toch te gek voor woorden dat we steeds worden afgerekend door maatschappelijke organisaties en die geluiden doordringen in de landedlijke politiek .
  Het wordt echt tijd dat we de rug gaan rechten en samen een geluid laten horen richting politiek . Laten zien en horen wat we doen en hoe we het doen , kunnen vele mensen de ogen openen op een heel positieve manier .

 • bankivahoen

  Klopt als een bus koen.kerkhof1@ ! De NVP snapt hoe het spel gespeeld moet worden. De tijd is veranderd en de oude standsorganisaties snappen of willen dat niet snappen!

 • Hugobens

  Kracht zit in de samenwerking, niet in verdeeldheid :-).

 • bankivahoen

  Ook jij hebt gelijk Hugobens@ , alleen de tijd van pappen en nathouden is voorbij! Er zal veel meer tegengas gegeven moeten worden tegen de vaak op leugens gebaseerde nieuwe wetgeving ! Met hier en daar een burger door de stallen te laten lopen en goodwill kweken komen we er van ze lang zulle ze leven niet ! Indien nodig zal er op een fellere manier kenbaar gemaakt moeten worden : tot hier en niet verder! Zoja toch ,dan zal men de knip moeten trekken dan kan men krijgen wat men wil!

 • kk

  @ Hugo Bens, door het vele overleg met het ambtenaren apparaat is (z)lto zelf een gemeente huis geworden, bang om beslissingen te nemen en maar draaien om die pot.Vooral niemand tegen de schennen schoppen want je zou de volgende keer voor een (z)lto idee eens steun nodig hebben van zo iemand (lto ambtenaren) De NVP durft ten minste een keer de knuppel in het hoenderhok te gooien.

 • Khalid en zijn maten

  In alle organisaties waar teveel ambtenaren een plek hebben worden beslissingen genomen op het tempo van dikke stront door een te kleine trechter.

 • stefandonkers

  Terecht dat er ook eens een schadevergoeding geeist gaat worden!!! Als dit de manier is om volgende keer de kippen wel op te hokken in de gevaarlijke Ai maanden, so be it!! Jammer dat de ZLTO niet mee aanhaakt, dat is ook een vorm van samenwerken Hugo! Je hoeft niet perse tegen te zijn. Alle pluimvee organisaties hadden gezamenlijk deze schadevergoeding moeten neerleggen.

 • Hugobens

  Stefan, samen met EZ is er gezorgd voor minder handelsbelemmeringen bij uitbraak LPAI, dit door goede verstandhoudingen. Dit soort acties zijn goed voor de buhne maar werken niet positief voor de verstandhoudingen.

 • kk

  Hugo, Als we zo door gaan door steeds maar overal mee in te stemmen voor de goede verstandhouding is het einde nabij.

 • Khalid en zijn maten

  @ Hugobens,er zijn al genoeg zogenaamde belangenbehartigers die overal mee instemmen,met of zonder steekpenningen...

 • l coumans

  beste Hugo je kan niet sinterklaas en zwartepiet tegelijk zijn.

 • lub tuf

  bij voorbaat een verloren strijd.niemand heeft iets gedaan wat niet mag. je kan nu wel mooi zien in welke hoek de grootste sponsors zitten bij die zakbond.

 • H.M. Hubers

  Heren ik begrijp alle emoties, maar waar het om gaat is dat de NVP aan de onderhandelingstafel wel dezelfde dingen moet roepen als in de media. Ik vind het achterbaks dat de NVP aan de onderhandelingstafel 'meepraat' en afspraken mee ondertekent en vervolgens in de media roept dat ze het er niet mee eens waren.
  Dan houd je je achterban pas echt voor de gek!

 • niek brabant

  het spel wordt goed gespeeld door de overheden. ze zetten de regelgeving wat hoger in en vervolgens komen de organisatie's praten, we geven ze op een paar punten hun zin en klaar. we hebben weer 'draagvlak' . de politiek drijft op draagvlak, geen draagvlak geen regels. ja er moet gepraat worden, maar er moet ook zeker geluisterd worden naar de sector en dat doen ze veel te weinig. een ding weet ik wel, als we nu met zijn allen de overheid geen informatie meer geven heeft de overheid een groot probleem, want ze hebben veel te weinig controleurs. ik zeg niet dat we dat moeten doen, maar de overheid mag wel weten dat dat de werkelijke situatie is. Dus ook heel goed LUISTEREN naar de sector!!

 • l coumans

  niek. luisteren komt in de woordenschat van juppen niet voor

 • jehanvankroaks

  Kritiek op de NVP is prima heren.
  Maar alléén kritiek leveren en afgeven op de NVP snijd natuurlijk ook geen hout.
  Kom maar met alternatieven, ik weet bijna wel zeker dat de NVP een open oor heeft voor mensen met goede ideeën.


Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.