Pluimveehouderij

Achtergrond

Inpandige warmtewisselaars bieden voordelen

Johan Baas koos vorig jaar voor inpandige warmtewisselaars vanwege een hoger rendement, de langere levensduur en meer arbeidsvreugde. Nu de kinderziektes zijn verholpen, is Baas goed te spreken over de werking van de wisselaars.

Johan Baas heeft in Harkema (Fr.) een bedrijf met zes stallen op twee locaties. De totale vloeroppervlakte is 8.820 m2. In september 2012 nam Baas een nieuwe en een verlengde vleeskuikenstal in gebruik. Bijzonder aan deze stallen zijn de inpandige Plettenburg-warmtewisselaars. Die zijn uniek in de vleeskuikenhouderij. Na enkele aanpassingen heeft Baas de kinderziektes verholpen en heeft hij het werken met de inpandige wisselaars goed onder de knie.  „Zoals het nu gaat, ben ik heel content met de wisselaars. Weinig werk, geen onder­houd en een goede besparing op de gaskosten”, zegt Baas.

Heaters verder naar voren

Aanvankelijk had de vleeskuikenhouder de stalheaters te ver naar achteren geplaatst. Dat had tot gevolg dat de warmte te snel via de nok de stal verliet. Baas loste dit op door de heaters verder naar voren te plaatsen en om te draaien. „De warmte wordt nu voor in de stallen geproduceerd en trekt  door het midden naar achteren in plaats van langs de zijkanten. Achter is het nu wel een graad tot anderhalve graad koeler, maar de kuikens zijn toch prima over de stal verdeeld”, zegt Baas.

De Friese vleeskuikenhouder gebruikt nu nog vier heaters om de vleeskuikenstallen egaal mee op te warmen. Bij de ontvangst  van de vleeskuikens zet hij de twee achterste heaters uit. „Zo houd ik niet alleen mijn stookkosten goed in de hand, maar zijn de vleeskuikens ook perfect verspreid.” Volgens Baas is het nog te vroeg om de precieze stookkosten te benoemen.

Makkelijk schoon te maken
De inpandige warmtewisselaars zijn gemakkelijk te reinigen. Door een deur voor de uitblaasventilator te plaatsen en twee kleppen voor de luchtinlaat, is de ruimte nu geheel af te sluiten. Zo kan Baas de warmtewisselaar te allen tijde schoonspuiten. Het ontsmetten en schoonmaken kost Baas iets meer dan tweeënhalf uur per wisselaar. „Aan het eind van de ronde, als de kuikens er nog in zitten, zet ik de warmtewisselaar in de week. Daarna hoef ik de wisselaar nog maar een paar keer na te spoelen. Het ontsmetten wordt tegelijk met de stal gedaan. Door de buitenluchttoevoer af te sluiten en de uitblaasventilatordeur te sluiten kun je hem aanzetten en inwendig met een fog nozzle ontsmetten. Ook is hij snel droog en altijd met het opwarmen op temperatuur. Van bevriezing is ‘s winters dus geen sprake.”

Het reinigingswater alsmede het condenswater loopt eenvoudig weg via een aflopende goot, 10 procent afschot. Die goot had achteraf nog wel wat schuiner mogen aflopen, zodat het stof dat op het water blijft drijven, gemakkelijker mee de afvoer inloopt. „Door zo nu en dan met lagere druk in de goot te spuiten los ik dat probleem nu op”, zegt Baas.

Bekijk hier een uitgebreide fotoreportage van het bedrijf van Johan Baas.

Of registreer je om te kunnen reageren.