Pluimveehouderij

Achtergrond

Van de praktijk, voor de praktijk

Het aftellen is begonnen, aanstaande donderdag 13 juni organiseert Pluimveehouderij en LTO Nederland/NOP haar Pluimvee Relatiedag in Barneveld. Een dag die geen enkele pluimveehouder mag missen, een dag die in het teken staat u als pluimveehouder te helpen om uw saldo te optimaliseren. U wordt uitgedaagd door experts en op weg geholpen door collega’s uit het veld. Van de praktijk, voor de praktijk.

Sturen op saldo, dat is de rode draad tijdens de Pluimvee Relatiedag. De onderlinge verschillen tussen bedrijven in zowel de leg- als de vleessector zijn groot. Deels door nauwelijks beïnvloedbare factoren als financiering, deels ook door factoren als diermanagement, diergezondheid en klimaat die wel beïnvloedbaar zijn. De sprekers op de relatiedag maken inzichtelijk waar de verschillen zitten, wat het belang van een goed saldo op de korte en de lange termijn is én vooral waar winst te behalen is. Door een visie te hebben, maar ook door noeste arbeid met veel oog voor de dieren én de onderliggende cijfers.

Vol inspiratie

Dagvoorzitter Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP en Pluimveehouderij hoofdredacteur Fabian Brockötter begeleiden u door een boeiend programma, met als doel u uiteindelijk vol inspiratie huiswaarts te laten keren. Zij stelden een programma samen, dat het verschil maakt, zoals een goed saldo het verschil maakt voor een zekere toekomst van uw bedrijf. In een plenair openingsdeel van de dag legden we speciaal voor u directeur landbouw van Rabobank Nederland Wim Thus vast. Als grootste financier van de sector stelt hij dat het van het grootste belang is voor moderne pluimveebedrijven om hun ontwikkelruimte te verdienen. Saldo op de korte termijn is belangrijk, maar het saldo op de lange termijn is minstens zo belangrijk, zeker voor de bank.

Adviseur van AEC Uden, pluimveehouder Herman van Welie geeft inzicht in de omvang van de verschillen tussen de pluimveebedrijven die het scherpst aan de wind zeilen en diegene die in de luwte varen. Bovendien geeft hij aan waar de verschillen hun oorsprong hebben. Pluimveedierenarts Sjaak de Wit van de Gezondheidsdienst voor Dieren zoomt in op infectieuze bronchitis. Hij vertelt hoe de juiste diergezondheid kan leiden tot een hogere opbrengst in zowel de vlees- als legsector. Na een uitstapje naar de fabricage faciliteit van Jansen Poultry Equipment vervolgen we het programma in twee deelsessies, 1 specifiek voor de legpluimveehouderij, 1 voor de vleespluimveesector.

Legsector

Voor praktische maatregelen op het bedrijf wordt het tweede deel van de relatiedag per deelsector aangevlogen. Voor de legpluimveehouderij presenteert Ing. Hilko Ellen, specialist Livestock Research van Wageningen UR, de nieuwste inzichten in mestdroging. Niet eerder gepubliceerd onderzoek geeft aan dat ammoniak en kosten gereduceerd kunnen worden door niet te beluchten in de stal. Frank Rooijakkers, adviseur pluimvee bij Vitelia Voeders, zal u meenemen in het ontwikkelen van een eigen visie, nog voordat u de kippen voor de volgende ronde bestelt in zijn presentatie; Kies je eigen weg in eikwaliteit en aanhoudingsduur. Samen met leghennenhouder Tini van de Rijt legt Rooijakkers aan de hand van keiharde rekenvoorbeelden uit, waar het verschil te maken is. Van de Rijt koos bijvoorbeeld voor ruien en zal bewijzen dat ruien niet voor armoedzaaiers is.

Vleessector

Over voetzoolaesies in de vleeskuikensector is al veel gezegd en zijn al boeken vol gepubliceerd. Toch bleef het vaak bij het onderstrepen van het belang om de laesies te voorkomen en zo nu en dan bij wat er dan aan te doen is. Ing. Jan van Harn, onderzoeker Livestock Research van Wageningen UR, laat zien dat actief sturen op voetzoolkwaliteit inspanning kost, maar dat deze inspanning zich ook ruim terugbetaalt. Tot duizenden euro’s per ronde. Vleeskuikenhouder Ronny Graat heeft eveneens oog voor voetzoolkwaliteit, maar kijkt vooral naar de technische resultaten van de dieren en vanzelfsprekend naar zijn bedrijfscijfers. Alleen door bovenop de cijfers te zitten, intelligente maatregelen in en om de stal te treffen, kom ik zo dicht mogelijk bij mijn uiteindelijke doel; kuikens houden voor 10 cent.

Schrijf u hier in voor de Pluimvee Relatiedag.

Fabian Brockotter

Of registreer je om te kunnen reageren.