Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Productiedoel leidend voor aanhoudingsduur legkip’

Donderdag 13 juni is de Pluimvee Relatiedag van Pluimveehouderij en LTO Nederland/NOP. Een van de sprekers is verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders. Hij houdt een presentatie over eikwaliteit en de aanhoudingsduur van leghennen. “Wees je als leghennenhouder bewust van je productiedoel en maak aan de hand daarvan je keuzes.”

De keuze om een koppel leghennen wel of niet lang aan te houden wordt grotendeels bepaald door het productiedoel. Voor wie zijn de eieren bestemd en hoe worden ze vermarkt? Gaan ze in doosjes naar de supermarkt of zijn ze bedoeld voor de verwerkende industrie en worden ze gebroken? “Wees je als leghennenhouder bewust van je productiedoel en maak aan de hand daarvan je keuzes”, zegt Frank Rooijakkers, verkoopadviseur van Vitelia Voeders. “Wanneer de kleur van de eierschaal voor het productiedoel niet uitmaakt, kun je vanuit economisch oogpunt als leghennenhouder beter kiezen voor witte kippen. Het houden van witte kippen is gemiddeld 30 cent per 100 eieren goedkoper dan het houden van bruine kippen”, stelt Rooijakkers.

Uit onderzoek van Schothorst Feed Research, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Katholieke Universiteit Leuven is gebleken dat leghennen binnen tien jaar tot honderd weken leeftijd gehouden kunnen worden. Frank Rooijakkers heeft de eerste drie koppels van honderd weken leeftijd al gezien. “Daarbij moet gezegd worden dat het ging om koppels in kleinvolières.” Volgens de verkoopadviseur duurt het niet lang meer voordat ook in gangbare volièrestallen koppels leghennen zonder ruien tot 100 weken worden gehouden. “Dat is een kwestie van tijd. Er zijn nu al meerdere koppels van 90 weken en ouder.”

Als legpluimveehouder moet je gedurende een ronde meerdere keren stilstaan bij de vraag hoe oud je kippen gaan worden. Afhankelijk van het antwoord kun je hier met je management op inspelen. Een beperkende factor voor een langere aanhoudingsduur van leghennen is de eischaalkwaliteit. Tot 60 weken leeftijd vormt de eischaalkwaliteit bij de verschillende soorten leghennen over het algemeen geen probleem. Daarna moeten pluimveehouders in het management soms aanpassingen maken om de eischaalkwaliteit op peil te houden. “Zeker bij leghennen van 80 weken en ouder is de eischaalkwaliteit een belangrijk aandachtspunt. Het is dan van groot belang om te zorgen voor een goede darmgezondheid bij het koppel. Ook het verstrekken van extra kalk in de middag is een goed middel om langer ‘goed raapbare eieren’ te hebben.

Wie kiest voor een lange aanhoudingsduur kan daar in het begin van de ronde al rekening mee houden door de jonge hennen wat later in productie te laten komen. “Dat kan zeker interessant zijn als je hennen langer dan 90 weken aanhoudt”, stelt Rooijakkers. Bij een lange aanhoudingsduur is het van belang om de uitval laag te houden.

Bekijk hier het volledige programma van de Pluimvee Relatiedag 2013.
Meld u hier aan voor de Pluimvee Relatiedag 2013.

Laatste reacties

  • De Toekomst

    Ik lees weinig over de prijs die je krijgt op het moment van aanhouden, bepaalt dat niet voornamelijk het tijdstip van ruimen. Op dit moment kun je ze beter met 60 weken of vroeger ruimen, en voorlopig NIET meer opzetten!

  • l coumans

    dat klopt behalve als er nog voldoende voersaldo overblijft voor wat vaste lasten als je er dan toch een streep onderzet ???????

Of registreer je om te kunnen reageren.