Pluimveehouderij

Achtergrond

Eerste Optimum Vita-kuikens geboren

Woensdag 11 en donderdag 12 april is het eerste koppel vleeskuikens uitgekomen in de ʼhigh careʼ-afdeling van het vleeskuikenbedrijf Der Neue Weg GmbH in Emlichheim, Duitsland.

Dit bedrijf van de Nederlander Klaas Knol en zijn Duitse partner Gerhard Reinink, past een geheel nieuw, door Knol bedacht concept van vleeskuikenhouderij uit: Optimum Vita, waarbij kuikens op één en dezelfde locatie worden gebroed, geboren en gemest.
De Neue Weg beschikt daarvoor over twee (HatchTech) voorbroedmachines in de ʼPre Careʼ-afdeling, een ʼHigh Careʼ-afdeling (stal waarin de kuikens uitkomen) en vier ʼLivingʼ-afdelingen (afmeststallen).
Op de 18e dag zijn de broedeieren, die afkomstig zijn van één vermeerderingsbedrijf in het oosten van Duitsland, geschouwd en werden de bevruchte eieren in uitkomstladen naar de ʼhigh careʼ- afdeling gebracht. Daar zijn de laden op een speciaal ontwikkeld transportsysteem geplaatst. Na uitkomst vallen de kuikens op het strooisel.
Na tien dagen ʼopfokʼ worden de vleeskuikens overgebracht naar de  ʼlivingʼ-afdeling waar ze verblijven tot de afvoer naar de slachterij. Zo kunnen in dit systeem per jaar 21 rondes worden gedraaid.
Per keer worden 110.000 kuikens uitgebroed, die in twee stallen worden afgemest.

Foto

 • De eerste kuikens komen uit in de ʼhigh careʼ-stal in broedladen op een speciaal ontwikkeld broedladentransportsysteem. Daaruit ʼvallenʼ ze op het strooisel.

  De eerste kuikens komen uit in de ʼhigh careʼ-stal in broedladen op een speciaal ontwikkeld broedladentransportsysteem. Daaruit ʼvallenʼ ze op het strooisel.

  Foto: Optimum Vita
 • Eerste Optimum Vita-kuikens geboren
  Foto: Optimum Vita
 • Eerste Optimum Vita-kuikens geboren
  Foto: Optimum Vita
 • Eerste Optimum Vita-kuikens geboren
  Foto: Optimum Vita
 • Eerste Optimum Vita-kuikens geboren
  Foto: Optimum Vita

Of registreer je om te kunnen reageren.