Pluimveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Vraag naar eieren valt erg tegen

Het naderende Pasen leidt nog niet tot een betere vraag naar eieren. Misschien komt dat nog vlak voor dit feest, zoals de laatste jaren het geval was.

Consumenten eten tegenwoordig met Pasen niet meer zoveel eieren als vroeger. Alleen door het kleuren van eieren neemt de afzet wat toe. Duitse ververijen vragen daarom wat extra witte kleine eieren. Voor de rest valt de vraag vanuit de industrie tegen. Het aanbod van eieren is bovendien ruim, zodat de keuze groot is. De NOP-prijs voor bruine verrijkte kooi-eieren daalt zodoende met €0,30 naar €4,50 per 100 stuks.

Ook bij supermarkten is er nog geen stormloop op eieren. De NOP-notering voor bruine scharreleieren daalt daarom met €0,48 naar €6,74 per 100 stuks.

Prognose: prijs lager

Laatste reacties

 • Almagro

  Voordat we allemaal weer overelkaar heen buitelen met negatieve stemmingen waarom de eierprijs wel moet zakken, eerst even dit : googel even naar MEG marktinfo eier en geflugel . Klik op het grafiekje entwicklung des eiermaktes in der EU-27.
  Plaats daarna uw reaktie.

 • De Toekomst

  Wat wil je daar mee zeggen zentsbeheer? dat er niet meer eieren zijn dan?

 • lub tuf

  men probeert op dit moment paniek te zaaien om de prijs zo veel mogelijk te drukken zodat men straks over 4 a 5 maanden als er weer veel word opgezet weer op een laag niveau afspraken kan maken. met andere woorden ZE HEBBEN ELKAAR WEER GEVONDEN! trap er niet in! niet al die handelaren bellen.
  dan gaan ze allemaal achteroverleunen.

 • Almagro

  w.elst1, wanneer u de grafiek en vooral ook de tekst (mehr infos) aanklikt, dan kunt u met mij opmaken dat weliswaar de verwachte productie stijgt maar ook de consumptie fors toe neemt. Dit resulteert in een zelfvoorzieningsgraad in de EU-27 van 101.6 %. 2012 was bijvoorbeeld 101.7 %.
  Ook lijken de exportmogelijkheden van hoogwaardig eiprodukt naar buiten de EU vrij gunstig. Mijn inziens geen reden voor pessimisme.
  Neemt niet weg lub tuf, dat de handel de normale retoriek van na Pasen zal inzetten en dus de prijzen wil laten zakken.

 • Henk uit limburg

  Hee Zents beheer, zo had ik het nog niet bekeken. Als ik het goed begrijp dan kunnen de prijzen helemaal niet slecht worden , want de zelfvoorzieningsgraad is zelfs iets lager dan vorig jaar. Dit had ik niet verwacht en ben hier erg blij mee want in 2012 waren de prijzen ook niet verkeerd!! Dan laat al die zwartkijkers maar praten het komt toch allemaal gelukkig weer goed.

 • Boer Piet

  Ik heb mijn eieren mooi op een vaste basis kunnen verkopen voor de komende 3 jaar. Mij kan dus niets meer gebeuren.
  Er zit teveel manipulatie in de markt en er is een te grote onzekerheid.
  De komende 3 jaar heb ik in ieder geval rust.

 • Almagro

  Henk uit Limburg, het zal er van afhangen of we in staat zijn ons overschot af te zetten op de betere markten binnen Europa en tegen welke prijs. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we een goed werkende eierhandel en verwerking hebben, de beste binnen Europa. Alleen hebben die gerekend op een zomer met dikke marges. Maar met een zelfvoorzieningsgraad van 300 % hebben we elkaar nodig lijkt me. Ik kan me niet voorstellen dat 2011 zich herhaald, de omstandigheden zijn anders. Enkele eieren meer per inwoner, met name Italie moet nog een kleine 15 miljoen kippen van de kooi halen en de voerprijs kan ook nog 3-4 euro zakken. Ruim oude koppels wat vroeger deze zomer en wellicht kunt u ruien en niet allemaal in het najaar maar na pasen volgend jaar jonge hennen op zetten.
  Moet je eens opletten hoe snel ze u weer bellen !

 • Roy Tomesen

  Wie geeft er nog vaste prijzen / basis en op welke niveau's liggen die dan?

 • PluimveeBrabant

  @zentsbeheer, die MEG cijfers hebben nog nooit een goede voorspelling gegenereerd. Op basis van die cijfers zouden de eieren in 2012 ook niet zo duur zijn geworden. Er hoeft maar een klein overschot te zijn en de prijzen worden naar beneden gedrukt. En dacht je nou werkelijk dat ze in Italie niet een paar zitstokken en wat leg-/scharrelmatjes in die kooien hebben gegooid?

 • kleine pluimveehouder

  negatieve publiciteit over eierprijzen kan gunstig uitpakken voor de toekomst

 • Global Food Group

  @Roy Tomesen , bij ons kun je nog op een vaste basis verkopen. Indien je interesse hebt kun je bellen met 0495 632030 en vraag dan even naar Math Lemmers.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.