Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Traditionele paaspiek eieren verschuift naar Kerst

Consumenten aten tot enkele jaren geleden traditioneel veel eieren met Pasen. Die traditie is langzamerhand verdwenen. Tegenwoordig bakken consumenten met Kerst veel producten en gebruiken daarvoor veel eieren.

Door het wegvallen van een extra grote vraag stijgen de eierprijzen de afgelopen jaren vlak voor Pasen ook niet meer zo sterk als in het verleden. De laatste grote stijging van de eierprijzen met Pasen had plaats in 2009. Toen steeg de NOP-richtprijs van bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram tussen week 2 en 12 nog met €2,39 naar €9,52 per 100 stuks. In 2010 bleef de prijsverhoging tussen week 1 en 8 beperkt tot €1,08 naar €11,16. Die stijging was bovendien geen gevolg van het Paaseffect. Het Duitse verbod op huisvesting van leghennen in traditionele kooien was de grootste veroorzaker van de prijsstijging in de eerste 2 maanden van 2010. Ook in 2011 kregen leghennenhouders tussen week 3 en 12 van 2011 nauwelijks meer uitbetaald voor hun eieren (plus €1,47 naar €5,37). Voor de Kerst noteerden eieren in 2011 wel veel hoger met €7,14.

Tussen week 3 en 12 van 2012 was wel sprake van een grote prijsstijging. Toen verdubbelde de eierprijs bijna naar €12,29. In die prijsverhoging zat ongetwijfeld ook een klein stukje Paaseffect, maar het EU-kooiverbod veroorzaakte die prijsexplosie bijna geheel.

Het herstel van de EU-eierproductie na het kooiverbod in 2012 is sneller gegaan dan verwacht. EU-landen produceren dit jaar met 7,4 miljoen ton naar verwachting 1,5 procent meer eieren dan vorig jaar. Die stijging houdt een forse prijsverhoging van eieren tegen. Tussen week 2 en 8 steeg de eierprijs met €0,63 naar €7,53. Die prijs daalde vorige week naar €7,22. Historisch gezien geen slechte prijzen, maar met de hoge voerkosten net kostendekkend. Met de naderende traditionele zomerdip is dat geen goed vooruitzicht. De eierprijzen komen dan naar verwachting onder de kostprijs. Leghennenhouders moeten hopen op een goede kerstverkoop van eieren en een koude winter.

Laatste reacties

 • wwortel

  'paaspiek tijdens de kerst' ??? eieren kun je lang bewaren maar om ze nu met de kerst al te kopen voor pasen? ik heb er zo mijn vraagtekens bij.

 • kleine pluimveehouder

  weser ems bodenholting min 1.8 procent
  nop richtprijs scharrel min 7.9 procent

 • dutch1

  heb je er wel eens van gehoord dat de W'EMS duitse eieren zijn en de NOP nederlandse en dat is voor de duitsers helaas een wereld van verschil

 • wolfje

  Dat ligt niet aan de eieren maar aan de kunde van de verkoper van de eieren .
  Een echte autohandelaar krijgt het grootste wrak nog verkocht voor een goede prijs. Het is nu eenmaal makkelijker om de notering te laten zaken dan moeite te doen aan de afzet kant.

 • dutch1

  ok doe je best dan maar en verkoop de nederlandse eieren tegen de zelfde prijs in duitsland die de duitse eieren opbrengen.

  succes en denk er aan ook hier geld weer de beste stuurlui staan aan wal.

 • wolfje

  Dutch, sorry dat ik op je tenen ben gaan staan.
  Je opmerking toont niet bepaald hollandse handelsgeest.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.