Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Aanbod eieren te groot voor vraag

Het aanbod van eieren is te groot voor de vraag ernaar. Dat is een gevolg van een forse toename van de opzet van leghennen.

Een jaar geleden was de situatie heel anders. Toen waren leghennenhouders in heel Europa volop bezig met het omschakelen van traditionele kooihuisvesting naar alternatieve systemen, waardoor de eierprijzen fors opliepen.

Ondanks het naderende Pasen staan de eierprijzen onder druk. De NOP verlaagde haar prijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram vrijdag met 2 cent naar €7,51 per 100 stuks. Bruine verrijkte kooi-eieren noteerden 26 cent lager op €5,39 per 100 stuks. Een jaar geleden lagen de prijzen door het kooi-verbod op respectievelijk op €10,22 en €10,02 per 100 stuks.

Prognose: prijs gelijk

Laatste reacties

 • Boer Piet

  En nu zijn er in 1 x teveel eieren ??? Omdat er zoveel is opgezet ???
  Die kippen komen er niet in 1 x , dit moet toch al veel eerder bekent zijn geweest.
  Het lijkt er wel op dat men stuktureel de pluimveehouder in de problemen wil brengen. En als je dan naar de beurs in Venray gaat wordt het er ook niet beter op , daar lopen mensen rond die beweren dat ze al voor Euro 0,70 Kg gekocht hebben. Nou , ik geloof er geen barst van , want als dat werkelijk zou zou zijn , dan krijgen we allemaal een mooi probleem. Dat kan namelijk niemand volhouden , met deze voerprijzen en dan Euro 0,70 voor de eieren.
  Mooi klote zo.

 • Roy Tomesen

  Boer Piet,

  er staat niets geks in de analyse, iedere boer kan aanvoelen dat het komende zomer heel erg mager gaat worden! Er is nergens een kip minder gekomen door de hele ombouw, misschien zelfs wel meer! En meer eieren is een lagere prijs!

 • kk

  Roy Tomesen ,erstaat wel iets geks men beweert dat er forse toename van hennen opzet,als je met service bedrijven en opfok organisatie`s praat zijn de laatste 3 maanden bijna geen hennen opgezet ook de aankomende 3 maanden wordt er maar montjes maat opgezet. de opfok organisatie waar jij je kippen
  van betrekt heeft zelfs de contracten van de opfokkers opgezegd omdat ze niet kunnen voldoen aan de afspraak voor voldoende opfok het jaar rond. dus waar die verhalen vandaan komen , volgens mij van de handel ze proberen onrust
  te zaaien zodat mensen sneller geneigd zijn afspraken met hen te maken voor lage prijzen. We moeten eens stoppen negatief te denken dit precies wat de handel wil als je met zijn alleen roept dat het goed koper wordt volgt de markt van zelf.

 • assheino

  kk,
  Het lijkt erop dat er een verschuiving in pluimveeland plaats heeft: nl iedereen wil Dekalb hennen en die zijn te koop bij Het Anker dus die krijgen veel vraag en de rest wat minder.

  Arnold uut Heino

 • Henk uit limburg

  Ik begin ook langzaam te geloven dat het er niet goed uitziet voor komende zomer, de welverdiende euro's van het afgelopen jaar zullen wel weer snel wegvliegen !!
  Volgens assheino is dus alleen Het Anker de gelukkige!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.