Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Vraag eieren trekt nauwelijks aan

De vraag naar eieren van supermarkten trok vorige week niet of nauwelijks aan, ondanks het einde van de herfstvakanties in Duitsland en Nederland.

Consumenten kopen daardoor niet meer eieren. Bovendien is het aanbod groot, vooral van de S-klasse. Dat betekent dat leghennenhouders veel jonge dieren opzetten of ruikoppels weer in productie komen. De stijging van de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram bleef daarom beperkt tot 2 cent naar €5,83 per 100 stuks.

Door het grote aanbod bieden verwerkers iets minder geld voor eieren. De export naar derde landen loopt wel door, maar is niet groot. Witte kooi-eieren van 62 tot 63 gram noteren bij de NOP 4 cent hoger op €5,43 per 100 stuks.

Prognose: de prijs stijgt.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Hier klopt weer iets helemaal niet ! Er worden al maanden veel minder dieren opgezet in de hele EU en toch doet de prijs niets. Waar is de NVWA als je hem nodig hebt ? Of zou het betekenen dat er oa in de Oekraine veel meer jonge hennen in de batterij geduwd worden!
  Keiharde koude sanering is het gevolg ! Als dank voor jarenlange investeringen in dierwelzijn en milieu !!

 • Jarom

  Wat een dom verhaal. Je krijgt van ruihennen echt geen S klasse eieren.
  Hier is meer aan de hand. Eierhandelaren rijden zowat de eieren onder de kip vandaan. Wel vier tot vijf keer in de week ophalen terwijl ze maar twee keer in de week hoeven op te halen. De eierhandel is de enige die weet wat er werkelijk aan de hand is maar er zitten zeker niet te veel kippen. Ik zou zeggen tegen alle pluimveehouders aankomende week maximaal twee keer afleveren en niet vaker, eens zien hoe snel de prijs omhoog kan.

 • Wian

  De echte reden is dat de handel de eieren voor een jaar aan de Retail verkocht heeft voor een belachelijk lage prijs. Die zelfde handel bepaald voor honderd procent de producenten prijs dus voorlopig zitten we met een lage opbrengst prijs. Geholpen door onze eigen NOP. Het wordt eens tijd dat er andere mensen in de commissie komen die de prijs bepalen.

 • boerkebrabant

  ik hoor wel, het is bij jullie hetzelfde als bij ons varkensboeren, de mafia bepaald wat er betaald word. en niet zo als het zou horen vraag en aanbod, wat zou het goed zijn voor de hele landbouw om samen met ander sectoren is te kijken of we daar eens iets aan kunnen doen.

 • Wian

  Boerkebrabant, dit zou inderdaad een goed idee zijn. Alleen hoe ga je dit organiseren als je (Z)LTO er in betrekt weet je op voor hand al dat het op niets uit loopt. Zij willen te graag vriendjes zijn met afnemers en regelmakers.

 • bankivahoen

  De gemiddelde inkomstenderving dit jaar zal groter zijn als het AI jaar 2003 gezien over de gehele legsector! Toen was er een heel media spektakel omheen, nu kwijnt de sector in stilte weg ! Je zult de afgelopen tijd net grote investeringen gedaan hebben , in en intriest !

 • crisismanager

  klopt ojee,de handelaren zijn alles aan het stockeren.ze hebben geen plastic pallets meer, maar amper trays en maar rijden ,elke dag al heb je maar 2 pallets staan.dan heb je verhalen dat de nederlander meer eieren heeft gegeten dan ooit dit jaar,maar de vraag naar eieren trekt nauwelijks aan!! eiermaffia.de handelaars hebben alle macht en zoeken samen uit hoeveel marge ze volgende week weer kunnen hebben,door de boer nog steeds dezelfde prijs te blijven
  geven

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.