Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kamerlid complimenteert Agrarisch Ondernemers 2013

Op maandag 11 november bracht Tweede Kamerlid Jaco Geurts een bezoek aan Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven in het Limburgse Ysselsteyn.

Pluimveehouders John en Marian Claessens-Jenniskens, op 30 mei verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2013, willen hun titel gebruiken om de veehouderij te promoten. "We zien het als onze taak om de burgers te laten begrijpen wat er op het platteland leeft. Iedere agrarisch ondernemer heeft een prachtig verhaal over zijn bedrijf te vertellen en over het voedsel dat hij maakt."

Met veel enthousiasme begonnen John en Marian met Facebook en Twitter. Een tweet aan Tweede Kamerlid Jaco Geurts resulteerde snel in een bedrijfsbezoek. Geurts wil signalen uit het veld snel oppikken en doorgeven aan de politiek. Jaco Geurts zat namens het CDA van 7 maart 2006 tot oktober 2012 in de gemeenteraad van Barneveld en sinds 20 september 2012 zit hij in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder land-/tuinbouw, visserij, natuur, milieu (binnenland) en externe veiligheid.

Marian: "We hebben altijd veel gewerkt en traden weinig naar buiten toe. Een bezoek aan het Kanthari-project in India en een groeiend zelfbewustzijn brachten daar verandering in. Laten zien en horen wie je bent en waar je voor staat, dat is wat we nu willen doen." John vult aan: "Nederland is wereldkampioen voedselproductie. Er moet nu iets gebeuren, want zo glijden we steeds verder naar beneden."

De pluimveehouders spreken hun zorg uit over koppels met onbehandelde snavels. "Met de kennis van nu is het houden van koppels met onbehandelde snavels niet mogelijk. Een kort moment van eventuele pijn tijdens de behandeling voorkomt veel dierenleed." Kamerlid Jaco Geurts beaamt dat de sector wel de tijd moet krijgen. Ondersteund door de ChristenUnie heeft hij een motie ingediend om eerst de uitkomsten van de evaluatie in 2017 af te wachten in plaats van een snavelkapverbod in 2018. Jaco Geurts diende ook een motie in om het snavelkapverbod in Nederland te koppelen aan een EU-verbod. Op dinsdag 12 november wordt gestemd over de moties.

Geurts is goed op de hoogte van stalsystemen en de pluimveehouderij. Als CDA-kamerlid probeert hij de nuchterheid in de Tweede Kamer te behouden: "Veel mensen reageren vanuit emotie. De agrarische sector reageert rationeel. Dat is een wereld van verschil. De agrarische sector kan qua promotie en communicatie veel leren van actiegroeperingen. Die zijn in staat om de media te managen", aldus Geurts.

Kamerlid Geurts benadrukt het belang van de primaire sector in Nederland voor de innovatie. "Als tweede agrarisch exportland hebben we dit niveau nodig om de rest van de wereld van kennis te kunnen voorzien." Geurts reageerde enthousiast op de bedrijfsfilm van Claessens-Jenniskens en complimenteerde Marian en John met hun inzet voor de sector. Marian: "Vertel je verhaal, laat je bedrijf zien. Ik sta regelmatig versteld van onwetendheid van burgers. Het kost wel tijd, maar je krijgt er energie en begrip voor terug."

Foto

  • Kamerlid complimenteert Agrarisch Ondernemers 2013

Monique van Loon-van Duijnhoven

Eén reactie

  • koestal

    He he ,eindelijk een schouderklopje voor agrarische ondernemers,meestal is er kritiek vanuit de politiek en milieuorganisaties ,hoewel de landbouw en tuinbouw enorm presteren in de economie en export ,wordt ze dat veelal niet in dank afgenomen !

Of registreer je om te kunnen reageren.