Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Opfok en leg op één locatie

Pluimveehouders Marco (38) en Yvonne (35) Zuidema houden in Schuinesloot (Ov.) 62.000 legkippen in twee stallen. De derde stal op het bedrijf is een opfokstal. De Zuidema’s streven ernaar in de toekomst de opfokstal volledig te benutten voor de eigen legtak. Dat houdt in dat er in de toekomst nog een legstal bijgebouwd moet worden.

Marco, jullie hebben vorig jaar een nieuwe leghennenstal gebouwd. Hoe verloopt de eerste ronde?
“Het gaat goed. De kippen zijn nu 47 weken oud. Het legpercentage is 94,5, met een piek van 96. In het begin van de ronde hadden we 2,5 procent buitennesteieren, zo’n 700 tot 800 per dag. Gelukkig hebben we dat al snel terug kunnen brengen naar zo’n 60 per dag. De uitval was rond week 30 wel wat aan de hoge kant.”

Waar lag dat aan?

“Ik kan niet echt een hoofdoorzaak noemen. Gelukkig is de uitval nu weer naar normale proporties teruggebracht. Ik verwacht dat we na de volledige ronde tussen 6 en 7 procent uitval hebben.”

Hebben jullie iets veranderd in het management om de te hoge uitval tegen te gaan?

“Ja, we hebben de structuur van het voer iets aangepast en we zijn met ons watermanagement aan de slag gegaan. De leidingen worden nu automatisch doorgespoeld en we gebruiken het middel Di-o-Clean.”

Jullie werken in beide legstallen met enkele volièrerijen zonder nesten. Dat leidt niet tot extra systeemeieren?

“Nee, absoluut niet. Die ervaring hadden we al in de bestaande stal en dat is ook gebleken in de nieuwe stal. De systeemeieren die we rapen, vinden we verdeeld over de hele stal en niet alleen in de systeemrijen zonder nesten.”


Jullie hebben het aantal leghennen op de thuislocatie verdubbeld. Hoe is de arbeid op het bedrijf nu geregeld?

“Yvonne en ik doen nog altijd samen de dagelijkse werkzaamheden. Na de ingebruikname van de nieuwe stal hebben we onze pachtlocatie afgestoten. Daar hielden we 13.000 legkippen in twee stallen. Dat betekent dat ik nu ’s ochtends niet meer naar een andere locatie hoef. Yvonne en ik nemen ’s ochtends beide een legstal voor onze rekening. ’s Middags ga ik de opfokstal in.”

Het werken met opfok en leg op één locatie zorgt voor extra gezondheidsrisico’s.

“Daarom houden we die twee takken ook strikt gescheiden en hebben we de onderlinge werkzaamheden goed verdeeld. Verder zie ik het vooral als een voordeel dat we onze eigen koppels kunnen opfokken. In de toekomst hoop ik dat we nog een derde legstal bij kunnen bouwen, zodat we de opfokstal optimaal kunnen benutten. Nu gaat een van de drie koppels opfokhennen nog naar een ander legbedrijf.”

Dat vergt een strakke planning.

De opfokhennen - Novogen van Verbeek - zijn nu 7 weken oud. Die komen straks in stal 2. De legkippen in die stal zijn nu 69 weken oud en gaan over een week of 7 à 8 weg. Dan hebben we voldoende tijd om de legkippenstal schoon te maken.  Daarna maken we de opfokstal schoon en beginnen we daar een nieuwe ronde. Die opfokhennen komen vervolgens in de nieuwe legstal, waar de huidige ronde dan ten einde is. Het koppel opfokhennen dat daarna komt, gaat naar een ander legbedrijf. Vervolgens begint de cyclus weer van vooraf aan. Het zou mooi zijn om in de toekomst alle opfokhennen op het eigen bedrijf in te zetten."

Ook na een eventuele nieuwe uitbreiding kunnen jullie het werk samen blijven doen?

“Ja, dat verwacht ik wel. Hoewel een derde leghennenstal nu nog niet aan de orde is, zijn we al wel bezig met het aanpassen van het huidige bestemmingsplan. Wanneer we verder uitbreiden, willen we graag een robot in het eierlokaal. Die neemt werk uit handen, zodat we het dagelijkse werk samen kunnen blijven doen.”

Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijf van Marco en Yvonne Zuidema.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Farmer NL

  @Miriamnu, ik snap niet wat je tegen een hard werkend gezin met een mooi scharrelbedrijf hebt, volgens mij ben je nog nooit in zon stal geweest.
  Ik weet zeker als je bij Marco op bezoek wilt dat hij dit prima vind en jouw met alle plezier laat zien waar hij mee bezig is en dat haarfijn uitlegt.

 • gambanar

  Miriamnu

  Gelieve dergelijke onzinnige reacties niet te plaatsen en laat het over aan de sector en vakmensen om te beslissen welke duurzame intensieve veeteelt methodes kunnen ontwikkeld worden ,met minder antibiotica gebruik , hoger rendement en waarbij de voedselveiligheid voor de consument gewaarborgd wordt

  ing Emiel Arron

 • bankivahoen

  Redactie ,graag 1e reactie verwijderen.De polarisering op deze site neemt toch al steeds grotere vormen aan en als jullie niet opletten loopt het helemaal uit de hand en is er geen enkele normale conversatie meer mogelijk.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Die reactie was inderdaad strijdig met onze huisregels. Is daarom verwijderd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.