Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Mestafzet met 600 ton gereduceerd

Pluimveebedrijf Van Dam nam begin vorig jaar een droogtunnel van Dorset in gebruik. De platendroger bevalt uitstekend, zo vertelt Gertjan van Dam. “De mestafzet daalde met 40 procent en het gemiddelde drogestofpercentage steeg naar ruim 80 procent. De installatie draait bovendien storingsvrij.”

Gertjan van Dam heeft in maatschap met zijn ouders een legkippenbedrijf met 70.000 scharrelhennen. Vorig jaar werd het bedrijf in Opheusden (Gld.) uitgebreid met een nieuwe droogtunnel. De ondernemers investeerden €2 per kip in de installatie. Een jaar na de ingebruikname ervan, meldt Gertjan van Dam via Twitter dat de mestafzet op het bedrijf met 40 procent is gedaald. Reden voor Boerderij.nl om daar eens verder over door te vragen.

Gertjan, had je dit verwacht?
“Nee, dit is ons erg meegevallen. In totaal hebben we in 2012 600 ton minder mest afgezet dan in 2011. Dat komt neer op 40 procent van de totale afzet. Ik vind dat behoorlijk veel. Het gaat zeker om twintig vrachten. Ik moet erbij vertellen dat we geen voordroging in de stal toepassen. We hebben geen warmtewisselaar of luchtmengkast. Daardoor is het verschil meteen een stuk groter.”

Wat is de invloed van de droogtunnel op het drogestofpercentage van de mest?

“Voorheen schommelden we zo rond de 35-55 procent. Over heel 2012 gezien was het drogestofpercentage hoger dan 80. Tijdens vorstperiodes daalt het drogestofpercentage richting de 70. ’s Zomers wordt dat ruimschoots gecompenseerd. We hebben de installatie aan de voorzijde deels dichtgemaakt met damwand. Wind en regen houden we zo buiten de deur.”

Waar gaat de mest naartoe?

“We hebben in 2004 een tienjarig contract met coöperatie DEP afgesloten. De mest gaat sinds 2008 naar pluimveemestcentrale BMC Moerdijk. Dat is dus ook de komende jaren nog het geval. Mestafzet blijft voorlopig een kostenpost. Vanwege de goede verbrandingswaarde van onze droge mest hoeven we per ton minder te betalen. Bovendien is de totale afzet ook flink gedaald, Het mes snijdt dus aan twee kanten. Onze mest is in principe droog genoeg om in te korrelen. In de toekomst zouden we kunnen verdienen aan mest. Het is afwachten hoe de markt er over enkele jaren uitziet.”

Hoe vaak draaien jullie de mest af?

“Dat doen we tweemaal daags, ’s ochtends en ’s avonds. Per keer draaien we een kwart van de band af. Dat gebeurt automatisch. Voorheen deden we dit twee keer per week. Dat gebeurde toen nog handmatig. Nu hoeven we er niet eens meer bij te zijn. Door de hoeveelheid mest op de banden sleet de aandrijving van de mestbanden toen een stuk sneller. Nu hebben we minder last van slijtage. Er ligt nooit meer dan twee dagen aan mest op de banden.”

Draait de droogtunnel storingsvrij?

“Jazeker, en dat zeg ik zonder stoer te willen doen of te overdrijven. Laatst was er een monteur voor de jaarlijkse servicebeurt. Hij stond er van te kijken dat de droogtunnel zo goed draait. Ik maak de droogtunnel twee keer per week schoon. Dat kost in totaal maar 20 minuten. In mijn ogen draagt dit zeker bij aan het storingsvrije draaien van de installatie.”

Al met al een goed eerste jaar.

“Ja, en daar ben ik ook erg blij mee. In 2013 verwacht ik dat we met onze droge mest nog wat teruggaan in afzetkosten. De precieze terugverdientijd van de droogtunnel is natuurlijk afhankelijk van de situatie op de mestmarkt. Maar zoals ik het nu kan inschatten, moet het mogelijk zijn om de installatie in zeven jaar terug te verdienen.”

Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage over de droogtunnel van Pluimveebedrijf Van Dam.

Foto

 • Overzichtsfoto van de installatie. Vorig jaar is een stuk damwand geplaatst aan de voorzijde, om wind en regen tegen te houden.

  Overzichtsfoto van de installatie. Vorig jaar is een stuk damwand geplaatst aan de voorzijde, om wind en regen tegen te houden.

  Foto: Bart Nijs

Laatste reacties

 • gerard364099

  hopelijk ontwikkeld dit zich ook naar de andere veehouderijtakken zodat daar ook minder water word vervoerd

 • agratax2

  Ik vraag me af of deze mest niet interessanter is voor akkerbouwers dan de natte mest. We praten over minder water, dus minder tonnen vracht maar wel meer mineralen per ton. Waarom verbranden en niet als meststof gebruiken??

 • minasblunders1

  Kippenmest is altijd al de beste mest geweest die er is. Schandalig dat zo'n kostbaar iets domweg wordt verbrand. Idioten daar in Wageningen en Den Haag!

 • agratax2

  minasblunders1. Over enkele jaren zal hier ook wel een excuus voor komen, omdat de heren zijn uitgegaan van >aannames< die niet blijken te kloppen en er voordeligere methoden zijn om het terug te brengen in de kringloop.

 • John*

  voor hetzelfde geld kunnen de mineralen nu 40% verder weg gebracht worden. alle fosfaat blijft na verbranding trouwens achter in de as en wordt omgezet in fosfaat kunstmest....

 • Almagro

  Beste reageerders die verbranding zonde of zelfs schandalig vinden.
  DEP is opgericht door de pluimveehouders omdat voor het, volgens jullie waardevolle produkt kippenmest , zoveel moest worden bijbetaald om het te mogen leveren in de akkerbouw.
  Het mestprobleem in de pluimveesector is reeds jaren opgelost, sterker nog, op ons bedrijf moet er voor worden betaald en is het een nevenprodukt.
  Slechts 5% gaat nog naar de Nederlandse akkerbouw, dus hoeft de pluimveehouder naast Brussel niet langer mee te betalen aan het inkomen van de grondgebonden sectoren.

 • bankivahoen

  Zo is het zentsbeheer@ wij hebben ons probleem inmiddels voor 100% opgelost met DEP en reken er maar op dat er elk jaar NOG meer vraag komt naar stapelbare pluimveemest. Misschien gaan we wel hennen houden om de productie van mest te verhogen,het zou wat zijn!

 • minasblunders1

  Zentsbeheer, dat jullie moeten betalen voor dit waardevolle spul vind ik minstens zo schandalig als het verbranden ervan. Ik heb altijd gezegd dat we terug moeten naar de tijd dat akkerbouwers weer gaan betalen voor goede mest.

 • Farmer NL

  @zentsbeheer, zou het eindelijk duidelijk worden in de akkerbouw dat ze met droge kippenmest een super NPK vervanger hebben, er gaat ook steeds meer naar Noord Frankrijk waar het als vervanger in met name de aardappel teelt gebruikt wordt. Zij betalen ca € 105,00/ton, prijs klopt precies, gemiddelde droge kippenmest is 1/3 van de standaard NPK korrel, maar met een betere werking.
  www2.nl/r47/

 • Almagro

  Farmer NL, klopt aardig jou prijs echter dan wel gepelleteerd 90% ds 40-25-15 franko geleverd. Niet te min, met name de prijs van organisch gebonden stikstof, fosfaat blijft voorlopig stijgen. Hoe verder van huis, hoe hoger de prijs .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.