Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Kippen blijven binnen en krijgen luzerne als afleiding’

André en Carla de Bruijckere houden in Aardenburg (Zld.) 12.000 biologische leghennen. Het koude winterweer en de vele sneeuwval zorgt niet voor problemen op hun bedrijf, al hebben de pluimveehouders wel maatregelen getroffen.

Het is hartje winter. Kunnen jullie de staltemperatuur op peil houden?
“Dat gaat prima. ’s Nachts, als de kippen op stok zitten, is het rond 15 graden in de stal. Overdag schommelt de temperatuur tussen 17 en 18 graden. Later deze week gaat het iets harder waaien, zo zijn de voorspellingen. Wellicht dat het daardoor iets kouder wordt in de stal. Volgens de weersvoorspellingen gaat het voorlopig niet harder vriezen.”

Hoe hard heeft het bij jullie gevroren deze week?

“In de nacht van dinsdag op woensdag was het -10 graden. Er is hier dinsdag ook veel sneeuw gevallen, ruim 10 centimeter. Nu er buiten zo veel sneeuw ligt, blijven de kippen binnen. Voordat het begon te sneeuwen liepen de kippen nog gewoon buiten. De dieren komen nog wel in de wintertuin, de overdekte uitloop. Daar vroor het vandaag (donderdag 17 januari, red) echter ook twee graden.”

Voor de kippen was het zeker even wennen dat ze niet naar buiten konden?
“Jazeker, dat hebben wij ook gemerkt. ’s Ochtends stonden er de nodige kippen bij het gordijn te wachten totdat ze naar buiten konden. Dat zijn ze natuurlijk zo gewend. Maar de vochtige sneeuw is slecht voor hun poten. Daarom houden we ze binnen. We geven ze nu luzernehooi als extra afleiding. Dat gaat prima. De kippen blijven rustig.”

De wintergarten blijft wel de hele dag open?
“Nee, tijdens de laatste voerbeurt doen we de luiken naar de wintertuin dicht. Met deze temperaturen willen we niet dat er ’s nachts kippen in de overdekte uitloop blijven. We merken dat de kippen in deze kou zelf ook eerder terug de stal in gaan. Normaliter blijven de luiken ’s avonds open. Zo nu en dan vinden we de volgende ochtend ook enkele eieren in de wintertuin. Daarvan hebben we nu geen last. Het aantal buitennesteieren ligt sowieso laag. We zitten er ook erg kort op.  We maken ’s ochtends tijdens de legperiode meerdere rondjes door de stal. Ieder buitennestei rapen we meteen op. Doe je dat niet, dan krijg je vanzelf meer grondeieren. Kippen vertonen kopieergedrag.”

Hoe oud zijn de kippen nu?
“Ze zijn 64 weken oud. Gelukkig zitten ze ondanks hun leeftijd nog erg mooi in de veren. Dat is vooral in deze periode wel prettig. Onze voervoorlichter van De Heus heeft onlangs nog foto’s van de dieren gemaakt. Hij vindt het bijna ongelooflijk dat de dieren op 64 weken nog zo’n mooi verenpak hebben. De Hyline Silver-kippen doen het ook prima. Het legpercentage ligt nog altijd boven de 91 procent. De kou heeft daarin geen verandering gebracht.”

Wanneer begint de volgende ronde?

“De volgende kippen komen pas in de eerste week van september. De kippen van deze ronde gaan eind mei weg. Dan zijn ze 84 weken oud. Vervolgens gaan we de stal uitbreiden. Er komt een vijfde compartiment bij. Daardoor mogen we straks 15.000 biologische legkippen houden.”

Jullie zijn in 2010 begonnen met het houden van pluimvee, hoe bevalt het?

“We hebben er veel plezier in. Het is mooi om er samen iets van te maken. Hoewel we de eerste ronde best wel wat problemen hebben gehad, gaat het zeker de goede kant op. We leggen de lat ook hoog. We willen het graag goed. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de kippen. Voordat we aan deze uitdaging begonnen, hebben we daarom wel twintig pluimveebedrijven bezocht. We zitten er altijd kort op. We zijn vaak in de stal te vinden en leren nog iedere dag bij.”

Bekijk in de reportage ‘Nieuwe uitdaging: leghennen’ de foto’s van de stal van André en Carla de Bruijckere.
In de reportage ‘Start met hindernissen’ vertellen de pluimveehouders over hun ervaringen tijdens de allereerste ronde.

Of registreer je om te kunnen reageren.