Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Biologische legkippensector wil sociale en boskapvrije soja

De Nederlandse biologische legpluimveesector wil dat alle soja in biologisch legkippenvoer sociaal en boskapvrij geproduceerd is. De biologisch legpluimveesector stelt extra eisen aan geïmporteerde soja en koppelt die aan het keurmerk Eco-Sociaal. Eind 2015 moet alle soja aan dat keurmerk voldoen.

Diverse partijen in de biolegsector gaan investeren in projecten van de sojatelers ter verbetering van de sociale omstandigheden, om te beginnen in China en daarna in Brazilië. De soja moet niet alleen biologisch geteeld zijn, maar ook met zekerheid verbouwd zijn op gronden waar recent geen regenwoud heeft gestaan. Het aspect 'boskapvrije' productie is tot op heden niet wettelijk vastgelegd in de biologische criteria, maar wordt nu verankerd in de aanvullende private normering.
De bedrijven die meedoen aan dit project hebben hun goede voornemen woensdag zwart op wit gezet tijdens de beurs BioVak in Zwolle. Zij deden dit door het convenant 'Solidair met Soja' te ondertekenen. De Initiatiefnemers en ondertekenaars van het convenant zijn Green Food International B.V. (in- en exporteur van biologische grondstoffen), diervoederproducent Van Gorp Biologische Voeders B.V., de Biologische Pluimveehouders Vereniging, eierpakstation Gebroeders Van Beek B.V., Stichting merkartikel Bio+, Solidaridad (internationale netwerkorganisatie voor duurzame handel) en Bionext (ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding).
Het streven van de convenantpartners is dat in 2013 dertig procent van alle biologische soja in het kippenvoer voor de biologische leghennen eco-sociaal is, in 2014 zestig procent en in 2015 honderd procent.

Foto

 • De ondertekenaars van het convenant (v.l.n.r.): Jaap van Deelen (voorzitter Biologische Pluimveehouders Vereniging), Guus Knoops (commercieel directeur eierhandel Gebr. Van Beek), Arno van Gorp (directeur Van Gorp Biologische Voeders), Bavo van den Idsert (directeur Bionext), Aalt van de Kraats (directeur Green Food International), Jan Maarten Dros (teamhoofd Solidaridad) en Henk Gerbers (voorzitter Stichting merkartikel Bio+).

  De ondertekenaars van het convenant (v.l.n.r.): Jaap van Deelen (voorzitter Biologische Pluimveehouders Vereniging), Guus Knoops (commercieel directeur eierhandel Gebr. Van Beek), Arno van Gorp (directeur Van Gorp Biologische Voeders), Bavo van den Idsert (directeur Bionext), Aalt van de Kraats (directeur Green Food International), Jan Maarten Dros (teamhoofd Solidaridad) en Henk Gerbers (voorzitter Stichting merkartikel Bio+).

  Foto: Ruud Ploeg Fotografie

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Ik vind het niet logisch om soja voor biologisch kippenvoer uit China en/of Brazilië te halen.
  Het is veel duurzamer om eiwitten lokaal te verbouwen. Met deze aktie wil men bereiken dat de maatschappij accepteert dat er voer van verre wordt gehaald.
  Financieel gewin gaat hier boven duurzaamheid en dat is jammer.

 • denker123

  De Chinezen voor de kar spannen om biologisch soya te telen voor export naar Nederland ?,dit is al niet duurzaam.Want de Chinezen moeten dan nog meer gentech soya uit de V.S. en Zuid Amerika invoeren voor eigen gebruik.

 • Almagro

  Inderdaad, het staat er toch echt, biologische soja uit China !
  De tijd dat de consument alles slikt wat bio is , hebben we toch echt wel gehad.

 • hspruijt

  De Ned. veevoederindustrie verwerkt voor meer dan 90% soyaschroot of schilfers beide zijn restproducten nadat er t.b.v. (de humane producten) olie aan is onttrokken.Door z.g upgrading kunnen deze 'afvalproducten'weer als volwaardige grondstoffen worden gebruikt.Het op de juiste manier vertalen van informatie geeft de consument inzicht en respect voor wat wij in de sector doen.Door het stellen van onrealistische 'eisen'breek je de moeizame opgebouwde sektor af, en zal de consument u keihard afrekenen na het niet behalen van gestelde doelen.met vriendelijk groet, Janbio

Of registreer je om te kunnen reageren.