Pluimveehouderij

Achtergrond 3042 x bekeken 12 reacties

Aanbod eieren groter dan vraag

Het aanbod van zowel kooi- als scharreleieren is te groot voor de vraag. Daardoor dalen de eierprijzen voor week 2 nog iets.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren daalt met 15 cent naar €6,88 per 100 stuks. Dat is 20 cent per 100 stuks lager dan een jaar geleden. Die daling is des te pijnlijker voor leghennenhouders, omdat de consumptie van eieren goed is. Consumenten aten vorig jaar 192 eieren per hoofd van de bevolking volgens het Productschap Pluimvee en Eieren. Dat waren 4 stuks meer dan in 2011.

Poolse exporteurs bieden veel kooi-eieren aan in West-Europese landen. Daardoor kopen eierverwerkers iets minder Nederlandse kooi-eieren. De NOP-prijs voor bruine kooi-eieren daalt zodoende met 15 cent naar €6,23 per 100 stuks.

Laatste reacties

 • troo

  dat het niet meevalt om een corecte analyse te geven is dan nog daar aan toe.
  maar dat een blad als boerderij het woord nederlandse-kooieieren nog in de mond duft te nemen vindt ik eeen kwalijke zaak. je hoeft je zelf niet beter te verkopen dan je bent, maar om een woordkeuze te gebruiken die bij de consument in het verkeerde keelgat kan schieten lijkt mij ook niet slim.

 • troo

  ik heb elders op deze site gelezen dat de industrie geen kooieieren importeerde.
  wat is nu waarheid?

 • De Toekomst

  Welke kooi eieren worden bedoeld, verijkte kooi mag ik hopen, of is polen niet bij de EU, anders weet ik het ook niet meer.

 • Henk uit limburg

  Dit is eigenlijk toch allemaal onnozel, het zal hier zeker gaan om eieren uit verrijkte kooi en kleinvolliere. Het grote probleem is dat we in europa gewoon weer teveel kippen hebben en dat de prijzen daardoor onder druk staan. Ik hoop dat pasen nog een beetje steun geeft maar ook dat is dit jaar vroeg.Na pasen hou ik mijn hart vast!!!

 • Eggies

  Er komen inderdaad veel eieren uit Polen binnen , maar er zijn ondertussen ook al Poolse bedrijven die KAT hebben dus niet alles zal kooi (verrijkte kooi) zijn.

  @Henk , er zitten inderdaad teveel kippen in Europa en dit zal een effect hebben op de prijs. Dit in combinatie met een hoge voerprijs is dat dus ongezond.

 • De Toekomst

  Waarom ben jij daar zo zeker van Henk, dat in polen alle tradionele kooi weg is? Waarom daar wel en in italy, spanje , griekenland,etc. niet.Zijn daar de controle's net als bij ons dan?

 • AngelinaBallerina

  Gewoon helemaal stoppen met het produceren van die dieronvriendelijke kooieieren... De consumptie daalt niet voor niets, de consumenten willen geen kooieieren meer. Biologisch is veel beter!!

 • v.d.Velden

  eeje ballerina ik heb net gelezen dat biologisch het slechtst is voor het milieu ze hebben het meeste voer nodig om te kunnen produceren en ze moeten meer ruimte hebben in de stallen, daardoor moeten de stallen weer groter worden. Ik snap die bemoeizuchtige consumenten niet meer. Maar ja de beste stuurlui staan aan wal, tenminste dat zeggen ze altijd.

 • hoff7

  En of dat bio zo diervriendelijk is is ook een vraagteken.

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst

  Iedere consument die biologische eieren koopt weet toch van de Walt Disney tekenfilms dat deze kippen lekker vrij buiten rond lopen in mooi groen mals gras en dat altijd de zon schijnt, in de stal wordt elke dag nieuw vers strooi gedaan en dat de boer elke morgen met de hand de eieren gaat rapen in de stal en leuk een babbeltje heeft met de kippen hoe goed ze het wel niet hebben! In werkelijkheid is het in deze periode van het jaar weinig zon en veel regen met als gevolg modderpoelen waar deze biologische kippen door heen baggeren omdat ze geen verstand hebben zoals mensen en dat ze daardoor ziek kunnen worden! Daarom gaan over het algemeen veel meer kippen dood door ziektes in de Biologische sector dan in de traditionele sector maar dat weet de consument niet want die kent alleen Walt Disney kippetjes!

 • Eierboer Zuid

  Walt Disney, inderdaad. 'Happy' de rondeelkip is er ook zo eentje. Het contrast tussen het promotiefilmpje van de merchandisers van BV Het Rondeel en de werkelijkheid kan niet veel groter zijn. Maar Ballerina zal ons niet geloven beste vrienden. Zij gelooft liever dat wij conventionele pluimveehouders de slechteriken zijn die de dieren en het milieu onrecht aandoen en consument rotzooi verkopen. Het maakt haar gelukkig biologische eieren te kopen en te denken dat zij daarmee de wereld redt. In werkelijkheid maakt ze hem net kapot, en als iedereen biologisch gaat eten verhongert de halve wereldbevolking.

 • bankivahoen

  De consumptie is net met 4 eieren per jaar per hoofd van de bevolking gestegen ballerina@,ff huiswerk maken voordat je je mening verkondigd .Spreek trouwens niet in meervoud,want 99 % heeft geen behoefte aan dure biologische voor de gek houderij!! Maarja onbekend maakt onbemind en er zijn veel consumenten die je alles wijs kunt maken! Samengevat: laat de consument gewoon de keuze in de winkel,vrijheid blijheid!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.