Pluimveehouderij

Achtergrond 38 reacties

Zondags vrij door extra eierband

Klaasjan Salomons inDronten (Fl.) nam begin dit jaar een nieuwe legkippenstal met enkele noviteiten in gebruik. De pluimveehouder is tevreden over de resultaten. Twee belangrijke aandachtspunten zijn het voorkomen van breukeieren en het weghouden van vossen.

Klaasjan Salomons, hoe bevalt de nieuwe stal tot dusverre?
“Het gaat hartstikke goed. De resultaten zijn prima. We zijn druk bezig om de puntjes op de i te zetten.”
Wat houdt dat concreet in?
“We zijn vooral bezig met het afstellen van de eierbanden. Doordat de stal erg droog is, hebben we last van stof. We monteren stofzuigers op de eierbanden om het stof af te vangen. Ook hebben we naar mijn idee nog wat te veel breukeieren. In combinatie met het stof zorgt dat soms voor een smeerboel. We hebben witte eitjes, dus dan valt het extra op.”
De stal heeft enkele noviteiten. Zo hebben jullie een zogenoemde ‘zondagsband’. Hoe bevalt dat?
“Ja, dat is super. Met deze band hoeven we op zondag – of een andere willekeurige dag in de week – geen eieren af te draaien. De eieren worden geparkeerd op een bovenband. Dat geeft een stuk rust.”
Op maandag draaien jullie de eieren twee keer af?
“Ja, dat klopt. ’s Ochtends gaan de eieren van zondag het eierlokaal in. ’s Middags draaien we dan de eieren van maandag af.”
Ook de automatische trayloader neemt veel werk uit handen.
“Jazeker. Ik heb van de leverancier begrepen dat er meer pluimveehouders geïnteresseerd in zijn. Het is net als met de extra eierband; de een is er enthousiast over en de ander ziet er niks in.”
Hoe scoren de kippen?
“Ze zijn nu 49 weken oud. De Freilandhennen zitten nog altijd op een legpercentage van 96,5. De scharrelhennen in de bovenste stalhelft scoren nog een procentje hoger.”
Maken de Freilandhennen gebruik van de uitloopmogelijkheden?
“Van de 35.000 Freilandhennen gaan er dagelijks niet meer dan 2.000 naar buiten. Ze hebben 17 hectare tot hun beschikking, maar het gros van de hennen loopt niet verder dan 100 meter van de stal. Ik kan het ook niet helpen. Van mij hoeven ze ook niet naar buiten.”
Hebben jullie last van roofvogels?
“Dat valt mee. Wel hebben we laatst bezoek gehad van een vos. Die liep de stal in en doodde 60 kippen. Dat is zonde. Gelukkig hebben we compartimentering in de stal. Anders was de vos misschien de hele stal doorgeraasd.”
Wat kun je doen om uitval door vossen te voorkomen?
“Het is lastig om het probleem volledig te tackelen. Het is de natuur. Ik kan er moeilijk bij gaan zitten om alles in de gaten te houden. Een gedeelte van de uitloop is met gaas afgeschermd. Verder heb ik buurtbewoners een mail gestuurd met de vraag of ze een oogje in het zeil willen houden. Ik heb hen gevraagd om te kijken naar vossenburchten.”
Hoe ben je omgegaan met de temperatuuruitersten dit jaar?
“Voordat de hennen deze winter kwamen heb ik extra heaters gehuurd. Het kost tijd om de stal ’s winters goed op te warmen. In het begin van de ronde heb ik de heaters laten staan. Na enige tijd konden de kippen het goed op temperatuur houden. Afgelopen zomer was het in de bovenste stalhelft zo’n 35 graden. Gelukkig was er voldoende zuurstof en ventilatiecapaciteit.”
De stalcapaciteit wordt nu nog niet optimaal benut. Is dat de volgende ronde wel het geval?
“Ja, daar ga ik wel van uit. Het is nog even wachten op de vergunning. De gemeente heeft geen bezwaren. Nu houd ik 45.000 kippen in de stal. Straks kan ik 65.000 dieren huisvesten, 35.000 Freilandhennen beneden en 30.000 scharrelhennen boven. In mei 2013, als de eerste ronde erop zit, wil ik boven nog drie extra volièrerijen plaatsen.”
Wat doe je met de mest?
“De mest gaat ter verwerking naar Komeco, hier in Dronten. Dat is mooi dichtbij, wat in de kosten scheelt. Het streven is om de mest op het eigen bedrijf in te drogen tot 70 procent droge stof. We pompen zuurstof in de mestopslag, zodat er in feite sprake is van compostering.”

Benieuwd naar de stal en de noviteiten? Bekijk hier de reportage die Pluimveehouderij eerder dit jaar maakte op het bedrijf van Salomons.

Laatste reacties

 • B bob

  de gristenen onder de kippenhouders smullen van dit nieuws en hebben al zo'n band besteld. Ik heb de foto's van de opening bekeken en vind vooral de lichtstraat in de nok erg goed gevonden. Samen met de wintergarden is dt voldoende om de vitamine d huishouding bij de Hennen te reguleren en de opname van calcium uit het voer is ook beter dan in een volledig afgesloten stal.

 • troo

  leuk zón 'zondagband' mij inziens een probleemmaker voor breuk en stof mischien heb ik het fout. voor de rest een mooi bedrijf succes er mee.

 • klaasKip

  B bob uit jou commentaar over de lichtstraat kun je wel merken dat je weinig kennis van zaken hebt over de nederlandse pluimveehouderij de lichtstraat die in deze stal wordt gebruikt is gemeen goed in nederlandse scharrelhouderij deze wordt veel toegepast inderdaad het is een goede vinding.

 • Bison

  Wat doet een scharrelkip op de bovenste etage van een kippenstal?
  Zouden die niet op de begane grond moeten zitten en vrij naar buiten kunnen om hun gevarieerd kostje op te krabben als moeder natuur had intended?

  Of is dat Scharrel kip/ei gewoon een term om de bevolking in de waan te laten dat de kippekes een vrolijk natuurlijk leven leiden en ze wat meer te laten betalen voor een kakel bes?


  Mijn vrouw heeft vroeger ooit eens een poosje gewerkt voor een poelier in Holland,zij had de opdracht een zooitje gewone legbatterij eieren in een emmer met kippenstront dopen om ze er een beetje vuil te laten uitzien.
  Deze eitjes werden in prijs verhoogt en verkocht als scharrel eieren.
  Worden deze naai praktijken daar nog uitgevoerd?

 • klaasKip

  wat doet een canadeese bison herder op een Nederlandse pluimvee site, moet jij niet bemoeien met de canadeese boeren

 • Bison

  Hey Klaaskip,
  Ik heb zo weinig werk aan die bisons dat ik me soms een beetje verveel en mischien wil ik ook wel weer een paar kippekes houden, vandaar.
  En mischien ben ik gewoon de boel hier een beetje aan het opnaaien.LOL
  Tussen haakjes, Ben jij altijd zo vriendelijk tegen een voormalige landgenoot of voel je je een beetje in het kruis getast over die in de stront gedompelde nep scharrel eitjes waar ik het over had....doe jij dat soms ook?

 • mazzel1

  Bison beschuldigt de pluimveehouders die scharreleieren leveren dat ze vuile eieren afleveren. Wederom iemand die geen enkel benul heeft hoe de pluimveehouderij in Nederland werkt. Kom eens kijken bij ons; kun je nog wat van leren...

 • edje-bel

  Erg mooie opzet, het lijkt me een fijne werkomgeving

 • B bob

  Bison heeft net als ondertekende geen behoefte om te komen kijken bij een ondernemer die denkt dat hij in de toekomst nog een boterham kan verdienen in de bio-industrie. Ga eens praten met de boeren die hun legbatterijen vervingen voor verrijkte kooien! Die zijn ondanks de hoge vraag naar eieren niet meer in staat om tegen kostprijs af te zetten en die bedrijven vallen het eerst om .

 • W Geverink

  Bio zal opgang maken in deze economie als het net zo veel kost of goedkoper is dan gangbaar. Als daarbij duurzaamheid belangrijk is krijgt bio nog steeds geen poot aan de grond. Twintig procent van de nederlandse bevolking kan de eindjes niet aan elkaar krijgen en een nog groter percentage ballanceerd op het randje. Dat gedeelte van de bevolking ligt echt niet wakker van Bio. Het overige gedeelte van de bevolking probeerd uit alle macht de levensstijl van voor de economische crisis vast te houden en zal ook niet meer dan persee nodig aan voedsel uitgeven. Denk na voor je je met zijn allen op een niche market stort.

 • klaasKip

  Zat net te kijken naar Brandpunt, een hoogleeraar en de hoogste baas van stork waren te gast, ze bespraken de economiche groei van Nederland alles staat stil de enige economiche groei van dit moment 0.2% in Nederland komt van Export geralteerde sectoren is wel duidelijk dat de landbouw hier een bijdrage aanleverd. Het is duidelijk dat de Nederlandse vluchtelingen naar de buitenlandse landbouw dit graag zouden inpikken lees hun comentaren op deze site. laten we goed houden wat goed is en blijven doen waar wij als Nederlandse landbouw goed in zijn goed voedsel produceren.

 • Bison

  Mazzel1,
  Je moet eens leren lezen lummel(post 4)ik beschuldig niemand, ik spreek alleen van m'n vrouws ervaring in de seventy's met een zekere poulier,zo die dingen kwamen voor.
  En ik stelde de vraag of dat nog steeds voorkomt.
  Nou zeg nou niet dat all die hollanders zo heilig zijn,crooks komen overal voor.

  Moderne Pluimveehouderijen komen over de hele wereld voor,Holland heeft echt het monopoly niet


 • Bison

  hey Klaas kippig,
  Je moet niet zoveel naar die hoge pieten luisteren,..die knapen heulen allemaal samen en zijn verantwoordelijk voor de meeste problemen in landbouw today.

  Als vooruitkijkende boeren die overgereguleerde mierenhoop in Holland verlaten omdat ze het er wel voor gezien houden en er geen toekomst meer zien,noem jij dat 'vluchtelingen',....dat is nogal kortzichtig of het is jaloezie omdat je zelf het lef ontbreekt over de heining te kijken.
  Jij moet eens komen kijken hoe het toegaat hier,...kun je nog wat leren.

 • B bob

  Hi Bison, de fraude met eieren is een stuk minder geworden de afgelopen jaren. Ik lees veel reactie's van mensen die graag net zo succesvol zouden zijn als Jou maar niet eens het lef hebben om in een vliegtuig te stappen. Deze lamzakken hebben vooral veel kritiek maar vallen s'nachts met hun slabbertje snikkend in slaap omdat ze als slaaf van de bank een zakcentje verdienen.
  Ik vertrok en gaf een groot bedrijf op omdat ik niet wilde beginnen met het gebruiken van zware hormoonkuren bij het vee en landbouwgif bij de voederproductie .

 • jan10

  Bison, kijk dan ook even naar de poeliers daar bij jouw .
  Je doet net of de pluimveehouder er wat aan kan doen dat die gasten wat rommelen.
  Dus stel die vraag aan de poeliers en niet aan onze kippenhouders!!

 • W Geverink

  Slap argument Bob. Wat voor hormoonkuren moest je mee beginnen in Nederland dat de enige manier om daar onderuit te komen naar het buitenland verhuizen was. Daar ben ik benieuwd naar. Ik zit in het buitenland omdat ik in nederland niet kon beginnen. Achteraf is dat mijn geluk geweest want nadat ik ben weggegaan zijn er talloze regels wetten tellingen etc met bijbehorende documentatie en vragenformulieren en ander papierwerk uitgevonden. Ik heb er een hekel aan dat Jan en alleman meer heeft te vertellen op mijn bedrijf dan ikzelf. En als je het papierwerk niet op tijd inleverd wordt voor straf ook nog de steun ingehouden. Nee, ik ben blij en dankbaar dat dat hier in Canada het leven wat dat betreft vergeleken met Nederland heel oningewikkeld is.

 • ikkethuis

  Ik vind het van een zeer laag niveau om op een nederlandse informatie site, de nederlands ondernemers af te vallen, welke er voor gekozen hebben om hier een bedrijf voort te zetten, en nu tijdelijk van alle hoeken de zwarte piet toe gespeeld krijgen. en alles op alles zetten om door deze zware tijd heen te komen, vervolgens het buitenland te verheerlijken. Er zijn daar ook veel misstanden.

 • B bob

  Ikkethuis, Er zijn maar een paar ondernemers die op deze site reclame maken voor het starten van een bedrijf op een ander continent. Sorry hiervoor!
  Jullie moeten het zelf maar uitzoeken wat je in de toekomst gaat doen . Neem gewoon de moeite om te zoeken naar een manier om onder het juk van de handel vandaan te komen . Boeren is niet meer zo prettig als vroeger en het zal in de toekomst in Europa alleen maar vervelender worden. Daar hebben een flink aantal ondernemers zelf voor gezorgt in de bio-industrie.

 • troo


  @ikkethuis, zo moet je dat niet zien. alleen de echte ondernemer kan in nl de kwaliteit leveren die er gevraagd wordt, de knoeiers die hier niet aan kunne tippen vertekken.

 • B bob

  Goed gezien Troo!

 • Bison

  Ja Troo je heb gelijk hoor.
  Wij 'knoeiers' zijn met de staart tussen de benen weggevlucht!

 • B bob

  Hopelijk blijven die 'geweldige ondernemers' nu lekker in Holland .
  Om de Noord Amerikaanse nationalitiet te krijgen moets je toen in vertrok een flink postief vermogen hebben en geen molensteen om je nek dus verwacht ik hier niet snel een bio-industrie ondernemer ;-p. Die werken voor een hongerloontje bij de bank .

 • troo

  jullie hoeven je niet te verantwoorden hoor als je het zo goed voor elkaar hebt.

 • Bison

  Troo,ik ben aan niemand verandwoording schuldig.
  Ik ben met vrijwel niets begonnen.Ik heb nooit van iemand een knaak voor niks gekregen of hulp gehad.
  Ik heb altijd m'n eigen broek opgehaald,zuinig geleefd en hard gewerkt voor wat ik nu heb.Ik zal niet zeggen dat het makkelijk is geweest maar ik heb nooit de urge gehad om te luisteren naar zogenaamde ' landbouw adviseurs' om me dan tot de nek in de schuld te steken,te weten dat je er dan voor de rest van je leven deep in de schuld zit en dan 'achter de markt aan te telen' zoals het er in de moderne landbouw aan toe gaat.

  Mijn motto,..werk smarter,...niet harder.

 • troo

  nu doet ie het weer!!

 • Khalid en zijn maten

  Een aantal Nederlanders die in onder andere Texas wonen en werken zijn van het type die in Nederland niet konden 'aarden'omdat ze zich willens en wetens sowieso niet aan de regels wilden houden,en waarvan bekend is dat ze zich bezighouden met een manier van werken die je zou kunnen ordenen onder maffia praktijken.Een aantal zijn in Nederland zelfs met justitie in aanraking geweest,gezellige boel daar in de States...

 • Mels

  Idd khalid,rommel moet je opruimen en als het dat zelf doet is het nog beter......

 • Bison

  Hey kippeboertjes,...hebben jullie het laatste nieuw gelezen?
  'Eierbroederijen in HOLLAND beschuldigd van fraude met scharrel eieren,..er zijn er al 3 verdacht.
  Toen ik een opmerking maakte in # 4 of die fraudulente praktijken met scharrel eieren daar nog steeds voorkwam werd ik bijna gestenigd in #4, #5 en #6.
  What hebben jullie knaapjes daar nou op te zeggen he??..Jullie dachten zeker dat ik uit een 'ei' kwam ?(pun intended)LOL


 • Bison

  # 7 moet Veranderd worden naar # 15,..ja ik maak ook wel eens een foutje. lol

 • Bison

  Ach verekt!! got all the # mixed up!
  lees zelf maar.

 • B bob

  Je mag nog een joker inzetten Bison!

 • B bob

  Ik weet niet met welke mensen khalid graag optrekt maar ik blijf liever uit de buurt van de maffia . Ik ben ook geen voortvluchtige misdadiger en kan dus gerust 5/6 keer Nederland bezoeken. Khalid /troo/mels hebben het nieuws gelezen over de 30.000.000 kilo pluimveevlees uit Oost Europa en zijn duidelijk hun klutsei kwijt. Sterke met het zware verlies!

 • troo

  die is op de teentjes getrapt

 • ikkethuis

  rare jongens die amerikanen. Die kunnen zelf een hele site vullen met onzin.
  kunnen ze daar niet gewoon buiten spelen, en bij die computer uit de buurt blijven?

 • Bison

  b Bob,
  Yeah to bad there are no smily's to insert to add some kick to the message ,..would be fun!. LOL
  Seems like we must be doing something right on this side of the pond or they would not try to kick our shins all the time.
  Could it be they're ....jealous?

 • Nines

  @Ikkethuis; dat zou jammer zijn. Is toch schitterend om die kansloze reacties aan te horen van een stel mafkezen dat niet weet waar het om draait. Gaan ze dingen uit de seventies aanhalen en doen alsof ze compleet heilig zijn. Schuiven ze onder de noemer karma. Een comedyshow is er niets bij!

 • Bison

  Ikkethuis,jullie denken en doen of de hele wereld staat of valt bij hoe ze het in Holland doen,is dat niet een beetje arrogant.
  Die paar bunder land die jullie daar nog over hebben maakt echt geen reet uit op de wereld schaal als je dat soms denkt.
  Jullie hebben daar zoveel koeien/kippen/varkens dat de stront je neussgaten uitkomt en gexporteerd moet worden omdat in eigen land geen plaats meer is word er gezegd,...maar wel voor duizenden tonnen kustmest.

  Ik dacht dat die Hollandse boertjes zo hard moeten werken,heb jij eigenlijk wel tijd om achter de puter te zitten en nonsense uit te kramen...
  Tijd is geld you know!

 • Mels

  Bison,NL heeft geen mestprobleem maar een gebruiksprobleem,het zou zo moeten zijn dat wie mest gebruikt meer kg N en P mag gebruiken dan iemand die kunstmest gebruikt,moet je eens kijken hoe duur mest wordt.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.