Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenprijs moet verder aantrekken

Ondanks een recordhoogte moet de basiscontractprijs voor vleeskuikens verder aantrekken. Veel kuikenhouders verdienen door de hoge voerkosten geen geld.

Door de recordhoogte van de basiscontractprijs van 84 cent per kilo bestaat het idee bij veel buitenstaanders dat vleeskuikenhouders veel geld verdienen. Niets is minder waar. Enkele vleeskuikenhouders die technisch erg goed draaien, verdienen inderdaad wat geld. Het grootste deel van de vleeskuikenhouders draait nog met verlies als gevolg van de recordhoogte van hun inkoopprijzen voor vleeskuikenkorrel. De prijs voor dat voer met afzetcontract steeg in augustus met €1,80 naar €42,95 per 100 kilo volgens de berekening van het onderzoeksinstituut LEI. Volgens veevoeradviesbureau Stigevo stijgt die prijs de komende maanden nog iets. Hoe groot die stijging uitpakt, is afhankelijk van de ontwikkelingen op de grondstofmarkten voor kuikenvoer. Zo zijn de prijzen voor mais in Amerika gestegen naar recordhoogten door de droogte in het land. Sinds juni is de opbrengstverwachting met 25 procent gedaald. Een verdere afname is niet uit te sluiten. In de Oekraïne valt de maisoogst ook tegen. Brazilië zal daarentegen meer mais gaan exporteren.

Naast de stijging van de inkoopkosten voor voer krijgen vleeskuikenhouders de komende maanden te maken met stijgende kosten om hun stallen warm te stoken. Om al die hogere kosten te dekken is een verdere stijging van de vleeskuikenprijs nodig. Hoeveel die prijs moet stijgen is afhankelijk van de technische resultaten van de kuikenhouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.