Pluimveehouderij

Achtergrond 18 reacties

Kroonprins opent Venco Campus

Kroonprins Willem Alexander heeft donderdag 13 september in Eersel de Venco Campus, het nieuwe pand van de Venco Groep, officieel geopend.

Hij deed dit door samen met bedrijfsoprichter/-eigenaar Cor van de Ven en diens vrouw Han op een knop te drukken waardoor een kunstwerk van de aardbol werd onthuld. Dit gebeurde in een speciaal voor de gelegenheid in de grote bedrijfshal opgezette tent, genoemd feesttempel ’Den Dooier’. Daarbij waren medewerkers, familie en genodigden aanwezig, in totaal zo’n 500 personen.
Op het voetstuk van het kunstwerk staat de tekst ’Aarde, blauwe planet, bron van energie. Bewustwording van de voetafdruk die wij aan onze planeet achterlaten’. Beeld en tekst verbeelden en verwoorden de aandacht van de Venco Groep voor duurzaamheid.
De Venco Campus voldoet aan enkele keurmerken voor duurzaam bouwen, het pand is energieneutraal door 5.817 zonnepanelen, warmtepompen en een warmtewisselaar. De Venco Campus, in de vorm van een reusachtig ei, is ingepast in het landschap en is gelegen naast een grote visvijver. Ondermeer de R&D-afdeling, de showroom en het logistiek centrum van de Venco Groep is er in gehuisvest. Ook bevat het pand faciliteiten voor scholing. In een filmpje over de bouw wordt de Venco Campus aangeduid als ’Home of Poultry Innovation’.
Voorafgaande aan de opening had de kroonprins een bezoek gebracht aan de Rondeel-stal in Wintelre, waar werd gediscussieerd over duurzaamheid, en kreeg hij een rondleiding door de showroom, waarbij Lotte van de Ven, dochter van Cor, uitleg gaf over de diverse door het bedrijf ontwikkelde innovaties.
In zijn speech betitelde Van de Ven zijn bedrijf als het meest innovatieve bedrijf in de pluimveesector. Ook zei hij dat iedere pluimveehouder die Nederland bezoekt ook een bezoek aan de Venco Campus moet brengen. Rondeel en Patio noemde hij de mooiste innovaties van Vencomatic. De Patio (voor vleeskuikens) wordt momenteel op grote schaal in Rusland gebouwd en zal zorgen voor groei van de onderneming. De aanwezige demissionair staatssecretaris Henk Bleker riep hij op om zich in te zetten om het mogelijk te maken innovatieve systemen in de praktijk toe te passen.
Vrijdag 14 september organiseert de Venco Groep een pluimveesymposium met aansluitend een open dag. Ook zaterdag 15 september kunnen geïnteresseerden een kijkje in de Venco Campus nemen.
Bekijk hieronder enkele foto's van de opening.

Foto

 • Lotte van de Ven, dochter van Cor, gaf uitleg over de diverse door het bedrijf ontwikkelde innovaties. Naast Kroonprins Willema Alexander waren ook demissionair staatssecretaris Henk Bleeker, de Commissaris van de Koningin en de burgemeester van Eersel aanwezig. Foto's: Hans Bijleveld

Laatste reacties

 • gerstiroma

  als het er niet bij stond zou je denken dat het Marianne Thieme van PvdD is en dat lijkt mij toch heel onwaarschijnlijk

 • B bob

  Misschien dat Marianne best wel eens een bezoek wil brengen aan deze campus. Tenslotte zijn er ook prima innovatie's die het welzijn van de dieren in de veehouderij een stuk kunnen verbeteren ontwikkeld door deze organisatie.
  De Rondeelstal en Patio bijvoorbeeld.

 • lub tuf

  prima inovatie's,laat me niet lachen. een onhandig rond doosje met 7 eieren,
  een te duur rond gebouw,en als je een beperking van de uitloop tot een paar vierkantemeter plastic een verbetering van het dieren welzijn vindt, ja dan heb je gelijk.

 • B bob

  Alle beweging in de goede richting is meegenomen voor de bio-industrie lub tuf.
  Er gaat inderdaad niets boven een mooi kleinschalig Biologisch pluimveebedrijf !

 • mazzel1

  De Patio bobke????, vleeskuikens die eerst rond kunnen scharrelen opsluiten in een grote kooi van amper 50 cm hoog, achter tralies, moeilijk schoon te maken dus eerder infecties en meer antibiotica etc.?? Je weet er wederom weer niets vanaf. Kom met je luie kont van de bank af, zoek een baan en maak je nuttig voor de maatschappij!

 • Ross

  Klopt onze B bob schrijft weer eens als kip zonder kop.
  Ga terug naar je speeltuin en val ons niet lastig.
  Ook in deze sla je de plank weer volledig mis.
  Mazzel1 wellicht kunnen we onze Bobke wat voorlichting geven <> sorry hopeloos geval.

 • PluimveeBrabant

  Als je de juiste marketeers, lobbyisten en onderzoekers (WUR) inhuurt, verdwijnen alle tekortkomingen onder een lawine van positiviteit en noviteit. De kostprijs is dan niet meer van belang en daarmee verdwijnt de voorbeeldfunctie voor de sector, wanneer iedereen op deze manier te werk gaat, is 95% binnen 5 jaar failliet.

 • gjcamps

  Ik ben vanmiddag gaan kijken tijdens de open dag, het nieuwe pand ziet er schitterend uit. Ik wens Cor, Lotte en alle Vencomatic medewerkers veel succes!

  @ lubtuf, mazzel1, ross en pluimveebrabant : de beste stuurlui staan aan wal... Patio en Rondeel zijn innovatieve concepten die met name voor consumenten een product leveren met een leuk imago en dat mag wat extra's kosten. Ja klopt dit is misschien 5% van de markt maar laat die overige 95% in onze sector dan ook eens PR acties starten zodat product imago en prijzen stijgen!

 • De Mol

  Pluimveebrabant, als de veesector niets ondernemmt verdwijnen er nog meer bedrijven uit het Nederlandse landschap . Dan moet al die overtollige mest voortaan in een land geproduceert worden waar het wel verwerkt kan worden.
  Gjcamps, grappig toch hoe B Bob de voorstanders van de georganiseerde foltering van Dieren uit de tent lokt? Met PR redden ze het niet want de echte innovatieve productie zal in Rusland en de Oekraine gerealiseerd worden met steun van de EU. Die Patiostallen zijn niet zo slecht bedacht als mazzal(pech)doet voorkomen.
  Overgens is al 23 % van de Nederlandse veehouders (de intelligente ondernemers) stiekem diervriendelijk bezig en is de Biologische Sector ook veel groter dan de pro bio-industrie wil doen geloven.

 • lub tuf

  @gjcamps, ik sta niet aan de wal.ik sta al meer dan 10 jaar tussen mijn 40000 freiland 'uitloop' kippen en die hebben een uitloop van 160000 m2 omzoomt door houtwallen, waarvan ze ongeveer 80000 m2 kaal vreten.
  er zijn kippen bij die tot 400 m van de stal aflopen en dat doen ze alleen als er voldoende bomen,cq schuilmogelijkheden zijn.in de rondeelstal wordt de uitloop beperkt tot hooguit 20m van de stal is voledig overdekt en op een paar postzegels na helemaal voorzien van plastic gras.dat heeft niets met innovatie of dierenwelzijn te maken. economisch gezien ben je volledig afhankelijk van de overheid'subsidie' en Albert Hein'eierafzet' .en als ik deze boerderijsite zo bekijk zijn dat zo ongeveer de minst betrouwbare partners die je maar bedenken kan. het is net als met scharrelkippen ze komen alleen buiten als ze naar de slachterij gaan,terwijl de consument denkt dat ze hun hele leven buiten lopen te scharrelen.

 • l coumans

  ja lubtuf ik heb daar bij de rondeel stal ook met tranen in de ogen gestaan diep en diep triest , wat was ik blij dat mijn kippen lekker buiten onder struiken genieten .

 • joannes

  Wat een goed PR verhaal al niet kan doen! Je krijgt politiek en distributie als je promotoren er gratis voor terug. Misschien gaan ze zelfs een paar wetten aanpassen........ Waar PR voor dient......

 • Derksfourage

  @lubtuf - ik geloof niet dat jij het rondeel concept goed begrepen hebt.... ?

 • gjcamps

  Joannes heeft gelijk, PR en product imago daar draait het om. En ja als kenners is het triest\jammer\frustrerend\... dat een rondeel ei bij consumenten misschien hoger scoort op imago dan de freiland eieren van Lubtuf die veel diervriendelijker geproduceerd worden. • alex.janssen1

  Het is positief om een ondernemer als Cor vd Ven binnen de pluimveesector te hebben. Altijd gedreven door passie voor de pluimveehouderij. Met helemaal NIETS begonnen. Hierin kunnen we allemaal meeliften. Geen gezeur, mouwen opstropen en aan de slag om onze geweldige sector beter op de kaart te zetten bij consument en politiek. Venco Groep ga zo door!!!

 • klaasKip

  Alex, Rondeel is een geweldig idee dan niet de stal als systeem dat kan elke pluimvee houder bedenken, het is vooral een geweldige PR vooral voor venco Groep mede gefinansierd door de grootste landbouw investerings maatschapij (ZLTO) slim om zo je eigen vermogen als bedrijf op te krikken geweldig hoe Cor dit heeft bedacht erg slim, wat de verkoop van Rondeel eieren betrefd je moet maar eens na vragen bij wat AH vestigingen in de buurt hoeveel van deze eitjes tegen het normalle tarief verkocht worden de meeste gaan de winkel uit als er een 35% korting sticker opzit,voor AH is het gratis reclame zolang Cor het Rondeel in de spotlight kan houden ben benieuwd wat er gebeurd als de hype over is of wanneer iemand het idee kopieerd en bij de concurent voor de helft van de prijs in het schap zet. Het is volgens mij niet zo moeilijk dit te doen je kan de overdekte grasmat ook aan een gewone stal bouwen niks bijzonders de zogenaamde bos rand wordt nu bij Rondeel al overdekt met beweeg baar dak.is ook te doen bij een rechte stal.Eerst werden de eieren op de plaats verpakt waar ze werden geproduceerd nu worden ze al op een centrale plaats bij een handelaar verpakt wat is er nou nog zo bijzonder aan dit concept ja helle goede PR niet zo zeer voor de sector wel voor de Venco groep.

 • p.stroo1

  Veel kuiken houders weten nog niet dat biologiese en scharrelkippen veel voer en energie nodig hebben. Daar kan je met de patio enorm mee besparen. De opvang is zoals het moet laag co2, warmen vloer geen transport van jonge kuikens.De patio is heel goed schoon te maken en je gebruik weinig tot geen antibiotica.
  Mazzel 1 als je het niet geloofd kom je maar kijken via vencomatie kom je aan mijn adres.

 • B bob

  Indien je de patio koppelt aan een biologische opfokstal zodat de kuikens naar buiten kunnen ( in een overdekte uitloop ) zodra ze zichzelf op temperatuur kunnen houden heb je het beste systeem voor de Leghennen.
  Het vervoeren van eendagskuikens is enorm stressvol en geeft zeker een week productieverlies ( ervaring )

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.