Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Pluimveesector wil inzicht in mogelijkheden fokkerij tegen AI

Zoetermeer - De pluimveesector wil weten of de mogelijkheid om pluimvee via de fokkerij resistent te maken tegen Aviaire Influenza.

Dit blijkt uit een verslag van de werkgroep Risicoreducerende maatregelen tegen laagpathogene vogelgriep. Deze werkgroep is dit voorjaar ingesteld door het ministerie van ELI en de sector. De werkgroep heeft aan vogelgriepdeskundige Ab Osterhaus de vraag voorgelegd welke mogelijkheden er foktechnisch zijn.

Laatste reacties

 • B bob

  Als de pluimveesector begint met het verhogen van de natuurlijke weerstand van hun dieren. Pre/pro biotica kan de darmflora versterken bij de kuikens zodat er in hun lichaam geen plek is voor een pathogeen.

 • l coumans

  ja B bob en de jonge hennen tijdens de opfok deugdelijk enten (dus niet met het laden nog effe volduwen met een gelikte cocktail ) en wat minder kuikens per 4kantemeter en daglicht stal met een lekkere laag lang stro dus mogelijkheden te over.

 • bankivahoen

  Het begint bij de opfok van jonge hennen,er is een mega verschil tussen de kwaliteit van 17 weekse hennen in Nederland.Er zijn enkele partijen die een andere invulling geven aan 'kwaliteit ' als de echte topleveranciers. Maar veel pluimveehouders willen prijskoper zijn en krijgen vaak het deksel op de neus.
  Het verschil in aankoop kan misschien een dubbeltje goedkoper zijn, maar aan het einde pak je soms een euro per hen terug dankzij meer courante eieren en een veel gezondere hen en niet onbelangrijk een fijner gevoel als boer in de stal.

 • B bob

  Als de hennen in de grootouderstallen er na 50 weken de laatste eieren uit persen is de qualiteit van de kuikens die daar uit komen veel slechter dat de kuikens uit de eerste legweken van die zelfde dieren. Als de vermeerderingsbedrijven zouden beslissen om niet zo lang en intensief met de zelfde grootouders door te werken zou de hele sector daar beter van worden.

 • B bob

  Goed doordachte reactie trouwens I Coumans. Respect!

 • B bob

  Bankivahoen doet niet onder voor I Coumans !

 • kleitokkers

  B bob Welke probiotica bedoel je, welke baterie stammen en welke concentraties heb je nodig nodig. Niet altijd lijkt mij

 • B bob

  Vooral melkzuurbacterieen zijn erg goed voor het immuunsysteem van mens en dier. Ik kan hier geen link plaatsen maar als je 'Melkzuurbacterieen darmen' of 'effectieve microorganismen' googled krijg je de nodig links te zien. Kijk uit voor de verkopers met stropdas en dikke auto's want de kosten die zij daarvoor maken betaal je in het product dat ze leveren.

 • kleitokkers

  Ik houd al jaren kippen en heb ook enkele jaren probiotica gebruikt. Ja je ziet wat aan de vertering en de mest wordt hierdoor ook droger. Maar heb de laatste jaren nogal wat kleine basismanagenent factoren verbeterd en draai nu al jaren top 10 resultaten maar nu zonder de probiotica en nauwelijks andere toevoegingen. Basic basic. Het enigste kritische punt is nog het moment dat de kippen beschikking krijgen over de beschermde uitlopen. Dan hebben ze altijd een dipje waar ze niet van herstellen. In de pestperiode ze niet in de uitlopen gehad toen ook geen dipje. Ik vindt uitlopen overigs schitterend

 • B bob

  Beste Kleitokkers, Dat u het al jaren zelfs zonder ondersteunende middelen erg goed voor elkaar hebt zegt veel over uw deskundigheid. Dat de mest door een gezonde darmfuctie droger is geeft een lagere ammoniacuitstoot en daardoor ook minder longklachten bij de dieren . Ook pootproblemen komen dan minder voor . Veel geluk en succes toegewenst.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.