Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Blackhead-besmetting in Limburg

Op een kalkoenenbedrijf in Limburg is begin deze week Blackhead vastgesteld bij vleeskalkoenen van 3,5 weken oud. Het is de derde besmetting dit jaar in Limburg.

Op het bedrijf zijn zowel in de opfokstal met hennen als in de opfokstal met hanen veel zieke en suffe dieren. Bij de hennen zijn de verschijnselen ernstiger en is er ook sprake van uitval, ongeveer een half procent per dag.

De kalkoenhouder had zich, zoals de meeste van zijn collega’s, verzekerd tegen de schade als gevolg van Blackhead.

Tegen de besmettelijke ziekte Blackhead, veroorzaakt door de protozo Histomonas meleagridis, is geen geneesmiddel. Er is wel een preventief middel, maar dat is niet toegestaan. Op het bedrijf wordt op het strooisel zout gestrooid en natriumhypochloriet gesprayed en er wordt een jodium-oplossing aan het drinkwater toegevoegd in de hoop dat hiermee verdere verspreiding van de Histomonas binnen de hokken wordt voorkomen. Of dat helpt is onzeker.

Blackhead veroorzaakt ernstige ontstekingen aan blinde darm en lever. Het sterftepercentage kanfors oplopen. Vooral jonge kalkoenen zijn erg vatbaar voor Blackhead, maar de ziekte is nog niet eerder bij zulke jonge dieren aangetroffen. De ziekte gedraagt zich de laatste jaren steeds vaker ’niet volgens het boekje’, en roept steeds meer vragen op dan er antwoorden zijn.

Laatste reacties

 • frank1

  Kan er enige duidelijkheid worden gegeven over de locatie van deze infectie?

  Bij voorbaad dank.

  Met vriendelijke groeten,

  Anita

 • joannes

  29 juni 2012 – Dit gebeurde op de locatie van Hendrickx-Horn in het Limburgse Horn. ... Blackhead-besmetting in Limburg succes ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.