Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Vierde Rondeel komt in Castenray

Doetinchem – De vierde Rondeelstal voor leghennen komt zeer waarschijnlijk in Castenray in de gemeente Venray.

De gemeente meldt dat het een exploitatieovereenkomst heeft gesloten met de initiatiefnemers van het Rondeel. Als de plannen doorgaan wordt de vierde Rondeelstal het eerste bedrijf dat van start kan in het LOG Wüsterveld bij Castenray, ten westen van de snelweg A73. In dit gebied moeten drie tot vijf veehouderijbedrijven komen die zowel vernieuwend als milieu- en diervriendelijk werken.
Volgens dagblad De Limburger wordt momenteel gewerkt aan de bouwaanvraag en worden gesprekken gevoerd met een boerenfamilie die de Castenrayse kippenstal wil bestieren. Als alles volgens plan verloopt, staat het vierde Rondeel medio 2013 op het Wüsterveld, aldus het dagblad.

Een woordvoerder van de Venco groep, waar Rondeel BV deel van uitmaakt, zegt te hopen dat medio 2013 de bouw mag starten, afhankelijk van de snelheid van vergunningverlening. De woordvoerder wil niet zeggen wie de pluimveehouder is die het bedrijf gaat exploiteren.

De drie andere, identieke Rondeel-stallen staan in Barneveld (Gld), Wintelre (N-B) en Ewijk (Gld). De eieren uit de Rondeel-stallen zijn te koop bij Albert Heijn.

Laatste reacties

 • jete

  Het is een goede zaak dat er met het rondeelconcept voor legkippen is gezocht naar omstandigheden, die ten goede komen aan het dierenwelzijn.
  Dat er daarmee een evenwicht is gevonden met het milieu, zoals de demissionair staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw onlangs heeft benadrukt, wil ik eventueel wel van hem aannemen.
  Echter meen ik ook, dat dit evenwicht dan op een hoger niveau dient te worden gebracht. Daartoe zouden er bijvoorbeeld initiatieven moeten worden genomen om aan de huidige omstandigheden van de rondeelstal nog de volgende verbeteringen aan te brengen:
  ·Beperking ammoniakuitstoot
  ·Minder geurverspreiding rondom de stallen
  ·Meer mestopvang
  ·Beperking risico’s t.a.v. van besmettingen en verspreiding dierziekten
  ·Tegengaan van vrije toegang voor vogels
  ·Voorkomen van drassige uitloop met modderpoelen
  ·Bevorderen van schone droge buitenverblijven


 • bankivahoen

  Als bovenstaande gerealiseerd is ,is het dan goed voor de eerste 25 jaar jete@ ?? Of kom je na 3 weken weer met nieuwe regels? Het is in jouw ogen en die van vele roeptoeters aan de zijkant toch nooit goed! Ga zelf eens iets ondernemen in de sector.Als jij het niet eens bent met de manier van voedselproduceren eet je gewoon niets of ga zelf aan de slag.

 • Aad Baars

  Inderdaad Bankivahoen, als zelfs de Rondeelstal nog op alle punten verbeterd moet worden is het produceren van eieren gewoonweg commercieel onhaalbaar. Het lijkt net of jete 7 belangrijke punten heeft maar ammoniak en geur overlast kun je koppelen net als het tegengaan van besmettingen doordat je de vogels uit de uitloop houd. De uitloop kan worden voorzien van meer kunstgras en is dan goed schoon te houden ( nooit drassig ).
  Jete wil gewoon terug naar die geweldige legbatterijen van 20 verdiepingen
  Beweging voorkomen bij dieren om zo de productie te verhogen is achterhaald en alleen buiten de EU nog gebruikelijk.

 • drikhend

  Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten . En dan klagen dat niet goed is . Als dan aangepast is niet meer willen betalen en weer met andere wensen komen . Helaas lopen er veel jete s rond . Zeg gewoon dat je de boeren weg wil . En eet het voedsel maar uit andere landen waar men het niet zoveel eisen stelt . Je ziet en ruikt niet hoe het gefokt en gemest wordt . Waarschijnlijk zitten er meer in een hok en krijg je de ziektes er gratis bij . En als je geluk hebt loop je gratis een worm besmetting op en de hormonen en antibiotica krijg je er gratis bij . Lang leve de voedselveiligheid . Hoe verder van huis hoe meer er gratis bij .Smakelijk eten .

 • Eierboer Zuid

  jete heeft toch wel een punt wat betreft de uitloop : de drassige buitenuitloop met modderpoelen (modder ?) is geen verrijking en de de binnenloop uit kunstgras is ronduit belachelijk. Ik vraag mij trouwens af waarom dat kunstgras groen is en niet bijvoorbeeld wit of rood. Voor mij is het puur consumentenbedrog : je maakt de consument wijs dat het gras is. De kip moet je niets wijsmaken, dus voor haar mag het ook rood of blauw zijn, het is toch plastic, geen gras. In de winter zie je het kunstgras trouwens niet meer liggen onder een dikke korst aangekoekte mest. Lekker scharrelen is dat voor de kippetjes ! Toch net iets anders als in het reclamespotje.

 • Aad Baars

  Eierboer Zuid, de rondeerstal heeft een overdekte uitloop waar de Hennen wel frisse lucht krijgen en voldoende daglicht . Dat zijn essentieele factoren op het gebied van diergezondheid/dierwelzijn!Net als een mens heeft een dier daglicht nodig om onder andere vitamine D aan te maken en ook de opname van calcium gaat beter. ( botten van een plofkip lijken niet voor niets op vergeelt plastic ) Dat er voor een gedeelte kunstgras in aangebracht is zeker leuk voor de foto en niet echt functioneel maar zolang hennen een stofbad kunnen nemen gaat het goed . Scharrelgedrag vertonen ze ook in het binnenverblijf .Vergeet niet dat de Rondeelstal net als Ht Gildehoen van ForFarmers het imago van de gehele pluimveesector een beetje oppoetsen. Daar is toch niets mis mee?

 • l coumans

  eindelijk iemand die zich geen zand in de ogen laat stooien helemaal top, eierboerZuid

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.