Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

'Exportrestitutie eiwit te lichtzinnig afgeschaft'

Barneveld - De Europese Unie gaat veel te gemakkelijk en te lichtzinnig om met de exportrestituties voor eiwit.

Dat zei Aart Goede van de Anevei tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren. De EU wil vanaf volgend jaar de exportrestituties voor eiwitpoeder afschaffen. Het argument: een politiek besluit.

Volgens Goede schuilt hierin een groot risico. "Als de restitutie van 80 cent per kilo eiwit worden afgeschaft, wordt de export veel moeilijker. Zo'n 70 procent van het eiwit uit de industrie wordt afgezet in derde landen. Producenten zullen het eigeel dat in de EU wordt afgezet duurder maken om hun verliezen te compenseren. Het risico is dan dat de importen van eigeel, uit de Verenigde Staten zullen groeien, met als gevolg een drukkend effect op de eierprijs voor de Europese pluimveehouders. De pluimveehouders betalen het gelag."

Goede stelt dat de Europese Unie veel te weinig oog heeft voor dit soort effecten. De eierverwerkende industrie is een belangrijke verwerker van niet sorteerbare eieren en draagt zo bij aan een goede eierprijs voor de producenten.

Goede pleitte er voor dat het Productschap gaat lobbyen voor behoud van de restitutie.

Eén reactie

  • keutelboertje

    meneer goede krijgt in de gaten dat de producenten het niet meer bol kunnen werken en als dit er nog een overheen komt het gedaan is met de pluimveehouders. en dus geen eieren meer voor de nederlandse verwerkers/handelaren. jammer dat dit kwartje niet eerdere bij die club gevallen is. beter laat dan nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.