Pluimveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Toenemend aanbod drukt eierprijzen

Na Pasen bestellen supermarkten beduidend minder eieren dan in de voorgaande weken. Bovendien neemt het aanbod van eieren in Europa toe. Daardoor staan de eierprijzen flink onder druk. Grootwinkelbedrijven willen zo min mogelijk voorraden aanhouden. Zij hopen dat zij alle eieren voor Pasen verkocht hebben.

De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) verlaagde haar prijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram eind vorige week met € 1,81 naar € 8,83 per 100 stuks. Dat is ruim een verdubbeling van de opbrengst van een jaar geleden.
Eierverwerkers zijn zeer terughoudend met hun inkopen. Zij vinden de inkoopprijzen voor eieren veel te hoog en kopen slechts de hoogstnodige hoeveelheden. Om de prijzen te drukken importeren zij wat goedkope eieren uit Zuid-Amerika. Door die invoer en de geringe belangstelling van de verwerkende industrie daalde de NOP-richtprijs voor bruine kooi-eieren van 62 tot 63 gram met 98 cent naar € 8,12 per 100 stuks. Dat is bijna drie keer zoveel als een jaar geleden. Kooi-eieren zijn dus nog relatief duur. Dat zal tot het najaar zo blijven.
Prognose: de prijs daalt.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Met de duitse garantieprijs voor de consument, zal de prijs wel in blijven donderen

 • convoi

  goedkope eieren uit zuid-amerika. weet de retail hiervan.(kooi)
  hoe zit het met de kwaliteit?
  wat doet NOP/NVP?
  Je hoort ze nog niet eens piepen.

 • jan nederweert

  2 maanden hoge prijzen en de verwerkers doen niets als klagen

 • w.elst1

  Het aanbod neemt nu al toe schijnbaar, wat moet dat worden na 1 juli dan komen de meeste kippen weer in produktie, volgens de inlegcijfers. En ik dacht dat er nog 50 miljoen kippen op de tradionele kooi zaten in europa met januari, zijn die al weg dan?

 • Roelofsn

  Het duurt even voordat de kooieieren uit Zuid Amerika hier zijn, maar als ze er dan zijn, drukken ze de prijs ook goed.

 • grote pluimveehouder

  Het is natuurlijk heel erg voor ons allemaal , maar het is wel werkelijkheid dat er grote hoeveelheden eiren , eiprodukten en poeders van buiten de EU naar binnen de EU komen!! We hebben met zijn allen de prijzen veel te ver omhoog gedreven zodat we over 2 maanden alles kompleet kapot hebben. Ik denk dat je nu als het kan je eieren lang vooruit moet vastleggen.

 • Roelofsn

  Waarde grote pluimveehouder, hoe doe je dat, samen de prijs opdrijven? Ik zou dat graag willen weten.

 • grote pluimveehouder

  Beste roelof,
  Ik bedoel hiermee te zeggen dat we in europa in 6 weken tijd de prijzen hebben verdubbeld! Hierdoor is er vanuit alle kanten weerstand ontstaan en gaan de verbruikers alternatieven zoeken , en daardoor wordt onze markt ondermijnt en zal uiteindelijk instorten. Als we nou met zijn allen de prijzen hadden getemperd en iedereen iets van de koek hadden gegund dan was men niet naar alternatieven gaan zoeken. Ik heb liever strutureel € 0.10 per kg netto marge dan kortstondig € 1.10 per kg netto marge en daarna weer een nagatieve marge. We zijn nog steeds volop bezig om de oude gaten te vullen en ik kan nu geen nieuw gat gebruiken.

 • rustig maar dit is gewoon een correctie op de prijsexplosie van de laatste weken
  als je de wereld inleg cijfers bekijkt is er niets aan de hand, de rest van het jaar en volgend jaar dikke prijzen. prettige pasen

 • jan nederweert

  bereken de gemidelde prijs over 2 jaar dan zul je zien dat de eieren niets te duur zijn ze kunnen van ons ook niet verwachten dat we onder de kostprijs draaien

 • Roelofsn

  de nieuwe prijs voor Amsterdam en Barneveld staat al wel op www.pluimveebeurs.nl

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.