Pluimveehouderij

Achtergrond

Extra zitstokken tegen buitennesteieren

Maatschap Groeneveld-Zwaneveld bouwde in Sint Jansklooster (Ov.) een volièrestal voor 42.000 legkippen. De stal is nu ruim een half jaar in gebruik. Jan Zwaneveld maakt de balans op. „Ik ben heel tevreden en mag absoluut niet klagen.”

Een goede eierprijs is altijd gewenst, zeker nadat je net hebt gebouwd.
„Zeker. Dat scheelt heel veel. Al hebben we natuurlijk maar een korte prijspiek gehad. De prijs is de afgelopen twee weken alweer 3,5 cent gedaald. Dat gaat snel. Maar de prijzen zijn ook nu nog goed."

Hoe bevalt de nieuwe stal?
„Ik ben heel tevreden en mag absoluut niet klagen. We kunnen de extra arbeid goed aan. We beginnen ’s ochtends vroeg met eieren afdraaien en zijn ’s middags rond 1 uur klaar. Met meer kippen ga je automatisch ook efficiënter werken."


Zijn jullie goed de winter doorgekomen?
„Jazeker. We konden de nieuwe stal met 19 graden goed op temperatuur houden. In de Freilandstal was het op een gegeven moment 14 graden. Dat kostte ons extra voer. Ook is daar een mestband vastgevroren. Maar dat was snel weer verholpen."

Hoe bevalt het volièresysteem in de stal?
„Het systeem bevalt uitstekend, al hebben we een kleine aanpassing gedaan. In het begin hadden we naar mijn mening te veel buitennesteieren. We hebben daarom extra zitstokken geplaatst, om de kippen makkelijker van boven naar beneden te laten bewegen. De kippen springen liever niet op de roosters, vandaar de keuze voor extra zitstokken."

Wat heeft dat gekost?
„Het kostte ons anderhalve dag werk. In totaal hebben we in de stal 600 meter aan zitstokken bijgeplaatst. Dat kostte zo’n €1.000. Dat is te overzien."

Om hoeveel buitennesteieren ging het?
„Aanvankelijk hadden we dagelijks 600 buitennesteieren in de nieuwe stal. Dat komt neer op zo’n 1,5 procent. Nu zitten we op 1 procent. Dat is naar mijn mening nog te veel. Nu is het lastig om dat nog verder terug te brengen. Hadden we de extra zitstokken meteen gehad, dan was het aantal systeem- en grondeieren zeker lager geweest."

Jullie hebben flink geïnvesteerd in de lichtstraat, hoe bevalt die?
„We gebruiken deze lichtstraat in de nok veelvuldig. We zijn begonnen met 85 procent stalverlichting De stalverlichting brandt nu nog maar voor 3 procent. Dat is een gigantisch verschil. De meerkosten van deze lichtstraat hebben we zeker in drie jaar terugverdiend, misschien nog wel eerder. De warmtewisselaar draait op maximaal 50 procent. Het ventileren verloopt mooi rustig en de mest is erg droog. Ik verwacht dat we dit in de zomer kunnen voortzetten. Tijdens die ene warme week in maart gingen de luiken in de kopgevel open en hielden we een mooie luchtstroom."

Jullie kozen voor kettingen als scheidingswanden. Dat is goedgekeurd?
„Jazeker. Dat had ik ook wel verwacht. Tijdens de open dag heb ik er ook nog wel wat reacties op gehad. Een pluimveehouder in het zuiden van het land heeft het idee zelfs overgenomen."

Hoe zijn de technische resultaten?
„We draaien technisch goed, al had ik dat stiekem ook wel verwacht. De uitval is laag en het legpercentage ligt nog altijd op 94,5 procent, na een piek van 96,5 procent. Ze doen niet veel onder voor de Freilandkippen."

 

Bekijk hier de opvallende scheidingswanden in de stal van maatschap Groeneveld-Zwaneveld.

Zie hier de energiebesparende maatregelen in de stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.