Pluimveehouderij

Achtergrond

Ontiegelijk veel schik in nieuwe stal

Gert van den Top in Kootwijkerbroek (Gld.) bouwde vorig jaar een innovatieve vleeskuikenouderdierenstal. De pluimveehouder werkt met een ventilatieplafond. Dat bevalt hem tot dusverre uitstekend.

Gert van den Top, wat zijn uw eerste ervaringen met het ventilatieplafond?
„Het gaat super. Eigenlijk gaat het boven verwachting goed. In België is ook een pluimveehouder die met een ventilatieplafond werkt. Zijn ervaringen waren al zeer positief, maar dat moet je dan natuurlijk eerst zelf ook ervaren.”

De vorstperiode was een aardige testcase. Kon u de staltemperatuur op peil houden?
„Jazeker. In de nieuwe stal was de minimumtemperatuur 18,3 graden. Op een gegeven moment was het ’s nachts -20. Dan ben je toch benieuwd wat dat doet met de staltemperatuur. Gelukkig ging dat goed. De buitenlucht komt binnen op zolder. Daar was het -6,3 graden. Dat is al een heel verschil met de buitentemperatuur. Nu is het weer 21 graden in de stal.”

Wat was het verschil met de twee andere stallen op het bedrijf?
„De minimumtemperatuur in de stallen was daar op een gegeven moment 15 graden. Dat is toch al 3 graden verschil met de nieuwe stal. Je wilt eigenlijk niet onder de 18 graden komen. Iedere graad die je daaronder zit, kost je dagelijks twee gram voer extra per dier.”

Hoe is het klimaat in de nieuwe stal?
„Het klimaat is overal in de stal gelijk. Wanneer je werkt met inlaatventielen in de zijwanden dan is dat toch anders. Dan heb je vaak wel enkele dode punten in de stal. De middelste scharrelruimte is kurkdroog. De buitenste scharrelruimtes waren op een gegeven moment wat aan de natte kant. Dat kwam door een te lage onderdruk van maar 2 pascal. De kleppen gingen toen te ver open, waardoor de inlaatlucht direct naar beneden viel. We hebben de onderdruk snel bijgestuurd. In de winterperiode valt het echter niet mee om de natte plekken zomaar weer droog te krijgen.”

Nu is het afwachten wat de invloed is van warme buitentemperaturen.
„Klopt, maar daar heb ik alle vertrouwen in. De temperatuurwinst verwacht ik ook ’s zomers te kunnen halen. Normaliter trek je de warme buitenlucht meteen de stal in. Dat is in deze stal niet zo. Waar de temperatuur van de inlaatlucht ’s winters hoger is dan de temperatuur van de buitenlucht, is dat ’s zomers juist andersom.”

Hoe doen de dieren het?
„De dieren doen het goed. Ze zijn nu 35 weken oud. Het productiegetal in de nieuwe stal is 119 punten (leeftijd + productie). In de andere stallen is het productiegetal respectievelijk 122 en 114 punten. Stal 2 piekt al jaren het hoogst. Niemand kan dat verklaren. Uiteindelijk zullen de resultaten over de hele ronde nog wel wat naar elkaar toe gaan. Zo is het altijd gegaan.”

Zijn er bouwkundig nog zaken die u achteraf anders had gedaan?
„Nu gaan alle inlaatventielen nog gelijkmatig open. Dat wil ik aanpassen. In de buitenste gangpaden heb ik namelijk minder inlaatlucht nodig. Voor de rest had ik nu weer net zo’n stal gebouwd, hoor. Ik heb er ontiegelijk veel schik mee.”

Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij.nl vorig jaar van de stal maakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.