Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Eiverwerkers luiden noodklok over eiercrisis

De Europese vereniging van eiverwerkers (EEPA) gaan gebukt onder de huidige hoge eierprijzen. Met de huidige hoge producentprijzen leiden de eiproductenfabrikanten enorme verliezen bij het uitvoeren van de lopende afzetcontracten.

De EEPA verzoekt de Europese voedselindustrie die de eiproducten afneemt, de voorstellen van de eiproductenindustrie om de verkoopprijzen aan te passen te accepteren en daarmee de aanvoer van eiproducten te continueren in weerwil van tekorten in de EU.
In een persbericht woensdag 14 maart schrijft de EEPA dat de productie van eieren in de EU sinds het van kracht worden van het EU-verbod op de traditionele kooi per 1 januari jl., naar schatting gemiddeld 10 tot 15 procent is gekrompen. Dit komt neer op ongeveer 200 miljoen eieren per week. Als gevolg hiervan zijn de groothandelsprijzen voor eieren meer dan verdubbeld tot €2,30 per kilo begin maart.
Het is zonneklaar dat zij de verkoopprijzen van hun eiproducten moeten aanpassen en dat zij ingeval van gecontracteerde verkopen genoodzaakt zijn met de voedselindustrie oplossingen te vinden om te kunnen overleven en leveringen te kunnen garanderen. In Duitsland hebben twee eierverwerkers faillissement aangevraagd wegens de ontstane marktsituatie.
Volgens de eierverwerkers zullen ook andere schakels in de keten de gevolgen van de marktsituatie ondervinden: alle producten waarin eieren worden verwerkt zullen het merken, van pasta tot cake.
Mede door de verwachte toenemende vraag voor de paasperiode sluiten de eierverwerkers lege eierschappen in de supermarkten niet uit. Ze verwachten dat het meerdere maanden zal duren voordat zij enige verlichting zullen bemerken. Mogelijk pas eind dit jaar of misschien zelfs pas in 2013. Volgens de eierverwerkers heeft de gemiddelde consument geen weet van wat zij noemen de ’opdoemende eiercrisis’.

Laatste reacties

  • Wian

    hierblijkt weer maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.met andere woorden sluit alleen contracten met een bodemprijs vate contracten is vaste armoede , dit geld van af de onderkant tot de bovenkant in de sector.

  • petra2

    Hiermee komt naar boven waar het echt om draait: de prijs van alle goederen moeten omhoog om de hogere kosten van het produceren van een ei te betalen. Scharreleieren en vrije uitloopeieren zijn nu eenmaal duurder om te produceren dan kooieieren. De consument wil dat wij geen kooieieren meer maken dus dan hoort daar ook voor de consument een hogere prijs voor het eindproduct bij. Het mag niet zo zijn dat de pluimveehouder opdraait voor de eisen van de consument. De consument moet zijn eigen eisen betalen en niet alleen met hun mond voor dierenwelzijn stemmen.

  • info217

    Als pluimveehouders proberen hun contract open te breken om te kunnen overleven worden ze aan het lijntje gehouden en langzaamaan het faillissement ingedreven. Er zijn veel pluimveehouders die hun schulden aan de kuikenbroeier en voerfabriek nog aan het aflossen zijn van de afgelopen jaren. Als ik als pluimveehouder dit lees denk ik maar 1 ding: waar is het afgelopen jaar aandacht geweest voor de financiële ellende onder de boeren?? Het hele tekort had men vooraf kunnen berekenen op een simpel kladblaadje om vervolgens betere prijsafspraken maken ter overleving. Doorberekening van de productiekosten blijft een heikel punt als pluimveehouder: eierhandelaren halen je ei gewoon niet op als je dat probeert. Zij zitten zoals gewoonlijk aan de goede kant.

Of registreer je om te kunnen reageren.