Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Behoorlijk geschrokken’ van laagpathogene vogelgriep

Peter van de Pas (47) bouwt in Kessel (L.) een nieuwe stal voor 7.500 vleeskalkoenen. De ondernemer is behoorlijk geschrokken van het nieuws dat een kalkoenenbedrijf in Kelpen-Oler (L.) is geruimd vanwege een besmetting met laagpathogene vogelgriep. De open dag op het bedrijf van Van de Pas op 21 april gaat vooralsnog door.

Bent u geschrokken van het nieuws?
„Ja, natuurlijk. Als je het hoort dan ben je even behoorlijk van slag en is er sprake van lichte paniek."
Uw bedrijf ligt op zo’n 20 kilometer afstand van het besmette bedrijf?
„Ja, dat klopt. We bevinden ons dus niet in de directe omgeving van het besmette bedrijf. Het is echter de vraag of er wellicht nog meer bedrijven besmet zijn."
Hoe is de sfeer in het gebied?
„Ja, die is natuurlijk gespannen. Ik heb gehoord dat er rondom het besmette bedrijf nog 25 andere pluimveebedrijven zijn. Die worden allemaal gescreend. Verder kijkt iedereen vol spanning toe. Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen? Wat gaat er met de grenzen gebeuren?"
Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf?
„Op dit moment is het nog relatief rustig. Vandaag en morgen (dinsdag en woensdag, red) lever ik 16.000 dieren af. Die worden geslacht in Duitsland. Gelukkig zijn de grenzen voor mij nog gewoon open."
Hebt u nog contact gehad met andere pluimveehouders?
„Natuurlijk heb je telefonisch contact met elkaar. Dat zijn toch wel emotionele gesprekken. Iedereen houdt zijn hart vast."

U houdt op 21 april een open dag op uw eigen kalkoenenbedrijf. Gaat die nu nog wel door?
„Dat heb ik mezelf natuurlijk ook al afgevraagd. Vooralsnog gaat de open dag door. Maar wanneer er nog meer besmette bedrijven aan het licht komen, dan is de kans groot dat de open dag wordt afgelast. Ik wil geen onnodige risico’s lopen. De kans is sowieso groot dat we extra hygiënemaatregelen in acht nemen."
U krijgt voor de open dag weer nieuwe kuikens?
„Ja, dat klopt. Het is de bedoeling om bezoekers van de open dag de kuikens te laten zien. Natuurlijk gebeurt dat achter glas. Op dit moment vraag ik me af of het handig is mensen in het voerlokaal toe te laten. Dat is toch een risico. Misschien kunnen we werken met camerabeelden. Dat zou ook een goede optie zijn."
Succes in ieder geval!
„Ja, bedankt."

Laatste reacties

  • mazzel1

    Onvoorstelbaar dat er maar gedacht wordt om in deze situatie een open dag te houden. Onverantwoord!

  • Mulders

    Het duurt nog een maand die open dag dus zo gek is het niet om te denken dat deze door gaat. Als er intussen geen gevallen bijkomen kan het gewoon doorgaan denk ik.

  • peper

    Rob Wijk, Kessel. Ik verheug me op de open dag. Als je het niet vertrouwt. Begrijp ik, dat je het niet door laat gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.