Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 8: kuikenvlees markt redelijk positief

De markt van kuikenvlees blijft redelijk positief van toon. De vraag en bestellingen zijn zondermeer goed en de prijzen van veel soorten verse kuikendelen zitten weer wat verder in de lift.

Slachterijen en handelaren zijn dus redelijk tevreden over de versmarkt, alhoewel de filet situatie nog wel zorgen baart. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat er een behoorlijk groot aanbod van kappen loopt. Hoewel ook de prijzen van de wat goedkopere kipsoorten zoals vleugels en dergelijke wat oplopen, zou de consument nu toch vooral in deze soorten geïnteresseerd zijn.

 

De vraag naar de diverse bevroren kuikendelen is wel wat wisselend, maar ook hier lopen de prijzen wat op. Dat geldt vooral ook voor de bevroren kuikenbouten, die toch weer iets hogere prijzen opleveren.

 

Het aanbod zou redelijk in evenwicht met de vraag zijn en dat wordt enerzijds veroorzaakt doordat de interesse van de retailers dus zeker niet slecht is, maar daarnaast zouden de kuikens vanwege de kou van de afgelopen periode, nu ook iets lichter in gewicht worden aangeboden. Dat betekent in pure kilogrammen dus wat minder aanbod, waarbij men overigens wel verwacht dat dit de komende periode weer wat gaat normaliseren.

 

Doordat het aanbod van filet dus behoorlijk ruim oogt en de vraag hiernaar niet optimaal is, wordt er nogal wat extra van deze deelsoort ingevroren. Overigens verwacht men voor de komende periode zeker geen extreem grote voorraden op te bouwen, want richting het voorjaar wordt de vraag er meestal niet slechter op en het verleden heeft geleerd, dat dan de prijzen ook vaak wat verder aantrekken. Daarnaast zijn er ook deze week weer wat reclame acties bij de retailers en dat helpt om wat extra product weg te werken.

 

De prijzen van de “vrije” lichte en zware vleeskuikens voor deze week wijzigden niet en noteren gemiddeld € 0,89/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseerde op € 0,77/kg.

Anja Onstenk

Of registreer je om te kunnen reageren.