Pluimveehouderij

Achtergrond 1813 x bekeken laatste update:22 feb 2012

Geen problemen door kou in biostal

Nieuwbakken pluimveehouders Robbie Kooloos (34) en Leanna Lagerweij (27) namen in december hun biologische leghennenstal in gebruik. Kooloos is goed te spreken over de eerste maanden als leghennenhouder.

Robbie Kooloos, hoe gaat het op het bedrijf?

„Het gaat helemaal prima. De hennen doen het goed. Ze zijn goed op gewicht. Het legpercentage is nu 93 procent en we hebben gelukkig weinig uitval. In de eerste weken hadden we wel enkele dode kippen doordat de dieren op elkaar kropen in de hoeken van de stal. We hebben nu langs de buitenmuur en de tussenwanden stroomdraden aangelegd, zodat dit probleem verholpen is. Het eigewicht is de laatste weken snel gestegen. We zijn daarom iets aan het remmen met het voer. Maar de uitval is minimaal hoor.”

Nog last gehad van het koude weer?

„Nee, niet echt eigenlijk. We hebben de ventilatie goed op orde. Afgelopen zaterdagnacht was het min 22. Toen hebben we overdag de stalluiken dichtgehouden. Met dat soort temperaturen laat ik mijn kippen niet in de overdekte uitloop scharrelen. Bovendien loop je dan kans dat er leidingen bevriezen. ’s Nachts hebben we de staltemperatuur op 11, 12 graden kunnen houden.”

Gaan de kippen met deze temperaturen wel naar buiten?

„Zolang er sneeuw ligt, houden we de kippen binnen. Ook bij extreme kou gaan de kippen niet naar buiten. Dat gaat prima. We hebben de eerste weken wel wat last gehad van de hoge luchtvochtigheid. Dat zorgde voor meer problemen dan de kou. Door de hoge luchtvochtigheid werd het strooisel te nat. We hebben het natte strooisel vervangen.”

Heeft dat nog veel extra werk en kosten met zich meegebracht?

„Nee hoor, dat viel reuze mee. Met de minishovel rijden we zo de stal in om het strooisel weg te rijden en weer aan te vullen. Dat was in anderhalf uur gepiept.”

Hoe bevalt het werk als leghennenhouder verder?

„Ja, goed. We zijn erg positief. We zijn natuurlijk nieuw in deze sector. Het was de eerste maanden wel aanpoten. Het is dan toch meer werk dan je verwacht. Gelukkig is de begeleiding erg goed. Eigenlijk beginnen we nu pas goed in ons ritme te komen. Het aantal grondeieren is gelukkig ook flink gezakt.”

Hoeveel grondeieren hadden jullie aanvankelijk dan?

„De hennen zijn nu 26 weken oud. De eerste weken van de legperiode hadden we soms wel 800 tot 1.000 grond- en systeemeieren. Gelukkig zijn we daar nu vanaf, want dat werkt niet leuk kan ik je vertellen. We hebben het aantal lichturen in de stal opgeschroefd naar 16. Nu hebben we nog zo’n 150 buitennesteieren per dag. Dat wordt nog wel minder. De kippen zijn nog een beetje zoekende.”

 

Bekijk hier de nieuwe stal van Robbie Kooloos en Leanne Lagerweij.

Of registreer je om te kunnen reageren.