Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Eierprijzen stijgen explosief door verbod leghenkooien

De eierprijzen zijn eind vorige week fors omhoog geschoten. Die flinke opleving is een gevolg van een krap aanbod door de omschakeling van leghennenhouders van traditionele kooien naar alternatieve huisvestingssystemen.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram steeg vorige week met € 1,92 naar € 9,80 per 100 stuks. Bruine kooi-eieren in die gewichtsklasse noteerden ook € 1,57 naar € 9,45 per 100 stuks. Door deze forse verhoging brengen eieren sinds anderhalf jaar weer eens de kostprijs op. Ten opzichte van eind februari vorig jaar zijn de prijzen verdubbeld.
De krapte aan eieren zal zeker tot de zomer aanhouden. Bovendien nadert Pasen op 8 en 9 april. Normaal gesproken is dit feest een stimulans voor de consumptie, waardoor de prijzen verder stijgen. Alleen de export naar derde landen loopt moeizamer door de hoge eierprijzen.
Prognose: prijs stijgt.

Laatste reacties

 • gp.bosma

  dat werd ook eens tijd,dat de eieren een keer duurder werden!!!!
  deze prijzen moeten we maar tot de kerst blijven houden.
  en nu het voer nog eens naar beneden met de prijs

 • heijinkeieren1

  en nu op naar ruim 1,5 jaar ruim bóven de kostprijs...

 • Roelofsn

  Na wekenlang achterblijven bij de markt Barneveld en de REP is de NOP/Amsterdam uit arren moede ook maar flink mee gestegen. Deze week is de REP met 3.6 cent per stuk gestegen en de markt met gemiddeld 1.5 cent per stuk. De Amsterdam notering is gestegen met circa 0.45 en dus zal de NOP ook niet met meer stijgen, (prijsgrafiek Amsterdam en NOP lopen de laatste jaren gelijk).
  Zit er aan de eieren die verhandeld worden via Barneveld of de REP misschien een gouden dop, of word je met betaling via NOP/Amsterdam gewoon beduveld? Wie het weet mag het zeggen!

Of registreer je om te kunnen reageren.