Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

'Zoveel werk voor een ei'

Toekomstige bedrijfsleiders van supermarkten verdiepen zich in de productieketen van het ei.

Leerlingen detailhandel van het ROC Rijn-IJssel uit Arnhem bezochten woensdag 28 november het legpluimveebedrijf van Evert-Jan van de Vis in Voorthuizen en de voerfabriek van AgruniekRijnvallei in Barneveld. Het initiatief hiervoor kwam van het ROC en Verbeek Broederij en Opfok, die hiermee de toekomstige bedrijfsleiders van supermarkten meer kennis wilden bijbrengen over de productieketen van consumptie-eieren. De verwaarding van de eieren gebeurt in het schap, vandaar dat meer kennis over de achtergrond belangrijk is voor de leerlingen die worden opgeleid voor functies in de retail, meent Johan Verhoek, sales manager bij Verbeek. “Jullie zijn de mensen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan het ei in het schap. Daarom vinden wij het belangrijk dat jullie weten wat er allemaal gebeurt voordat het consumptie-ei verpakt in de supermarkt ligt”, zo begon Verhoek zijn presentatie over de productieketen van fokkerij tot consumptie-ei.
Legpluimveehouder en eierhandelaar Evert-Jan van de Vis nam de leerlingen mee de volièrestal in om bij de hennen te kijken. Hij sprak over de werkzaamheden op het bedrijf, zijn hennen en wist zijn gehoor te boeien met het verhaal over de noodzaak voor een eerlijke prijs voor het ei.
Na het bezoek aan het pluimveebedrijf bezocht de groep de voerfabriek van Rijnvallei in Barneveld, waar legpluimveevoorlichter Henno van de Bruinhorst de grondstoffenstroom en de rol van de voerfabrikant in de keten presenteerde aan de leerlingen.
Johan Verhoek: “In de supermarkt zijn dit de mensen die het verschil in meerwaarde moeten kunnen uitleggen. Een duidelijk beeld scheppen over onze sector helpt hen hierbij”, aldus Verhoek, die de excursie geslaagd vond. “De studenten reageerden enthousiast en waren geïnteresseerd.” “Zoveel werk voor een ei’’, aldus een van hen.

Foto

 • Leerlingen van het ROC worden bijgepraat over de legpluimveesector.

  Leerlingen van het ROC worden bijgepraat over de legpluimveesector.

 • Evert-Jan van de Vis laat de ROC-leerlingen de stal zien.
Foto's: Johan Verhoek.

  Evert-Jan van de Vis laat de ROC-leerlingen de stal zien. Foto's: Johan Verhoek.

Laatste reacties

 • henkrozema

  Goed initiatief!

 • de4de

  gemiste kans voor ketenregiseur/handelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.