Pluimveehouderij

Achtergrond

Toeleveranciers sponsoren Dakar Rally-deelname

Vleeskuikenhouder Egbert Wingens (42) doet begin volgend jaar andermaal mee aan de Dakar Rally. Samen met zijn kompanen Ton van Genugten (29) en Carlo Reijs (41) rijdt hij twee weken lang in een truck langs de onherbergzame Zuid-Amerikaanse westkust. Wingens vond veel toeleveranciers uit de pluimveesector bereid om het avontuur te sponsoren.

Egbert, je hebt in 2012 ook meegedaan aan de Dakar Rally. Waarom nu weer?
“Vorig jaar reden we in een jeep. We eindigden op de 68e plaats in een veld van 178 deelnemers. Meer zat er voor ons niet in. Meedoen met een truck betekent een nieuwe uitdaging. Technisch gezien hebben we nu een hogere standaard dan de vorige keer, dus we gaan nu ook voor een hogere klassering."

Hoe zien de voorbereidingen op deze race eruit?

“In mei dit jaar hebben we de knoop doorgehakt en besloten dat we mee gingen doen. Vervolgens gaat er veel tijd in zitten. Samen met Ton en Carlo zijn we drie avonden per week bezig met de voorbereidingen. Bovendien moest ik ook nog mijn vrachtwagenrijbewijs halen. Sinds een paar maanden heb ik mijn papiertje. Om ons op de rally voor te bereiden, hebben we onder meer geoefend op een Duitse legerbasis. Daar is een zandafgraving, zodat we met de truck aan de omstandigheden konden wennen.”

Het avontuur wordt gesponsord. Het lijkt mij geen gemakkelijke opgave om in deze tijd sponsors binnen te halen?
“Het is inderdaad lastig gebleken om sponsors te werven. Toch hebben we bijna veertig bedrijven en instanties bereid gevonden om ons te steunen. Zonder hun steun is het voor ons onmogelijk om deel te nemen. Wat het in mijn ogen extra bijzonder maakt is dat het gros van de sponsoren afkomstig is uit de pluimveewereld. Met diverse kleine sponsoren heb je geen hoofdsponsor nodig en kun je dus ook heel wat bereiken. In een tijd dat er veel wordt gesproken over te hoge voerprijzen en kleine marges vind ik dat een positief geluid.”

Kan een vleeskuikenhouder zomaar twee weken zijn bedrijf achterlaten?

“We hebben in Schaijk (N-B) een vleeskuikenbedrijf met 250.000 kuikens op twee locaties. Mijn broer Rob en een medewerker zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden, zodat ik zonder problemen weg kan. Zelf heb ik nog een eigen ICT-bedrijf in Den Bosch.”

Hoe ziet de planning er de komende weken uit?

“De truck wordt deze week vanuit het Franse Le Havre verscheept naar Lima, de hoofdstad van Peru. Wij vliegen begin januari die kant op. Op 5 januari gaat de Dakar Rally van start. De race duurt twee weken. Op 20 januari is de finish in het Chileense Santiago. Een dag later vliegen we terug naar Nederland.”

Veel succes!

“Dank je wel. Als mensen ons willen volgen dan kan dat op www.dutchdesertwings.nl. Hier staat ook een compleet overzicht van alle sponsoren."

In de papieren versie van Pluimveehouderij vertelde Wingens eerder dit jaar met passie over de Dakar Rally. Klik de bijlage aan om dit verhaal te lezen.

Foto

  • Trots poseert Egbert Wingens in een van de vleeskuikenstallen met de truck waarmee hij in januari de Dakar Rally rijdt.

    Trots poseert Egbert Wingens in een van de vleeskuikenstallen met de truck waarmee hij in januari de Dakar Rally rijdt.

  • Wingens rijdt de rally met Carlo Reijs en Ton van Genugten.

    Wingens rijdt de rally met Carlo Reijs en Ton van Genugten.

  • De truck gaat deze week per boot richting Zuid-Amerika.
Foto's: Bart Nijs

    De truck gaat deze week per boot richting Zuid-Amerika. Foto's: Bart Nijs

Of registreer je om te kunnen reageren.