Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Marges vleeskuikenhouders nog flink negatief

Ondanks een recordopbrengst voor vleeskuikens zijn de marges voor vleeskuikenhouders nog flink negatief. Met het stookseizoen is dat geen prettig vooruitzicht.

De basiscontractprijs voor vleeskuikens steeg met 6,5 cent naar de recordwaarde van 84,5 per kilo tussen begin dit jaar en deze week. Bij sommige pluimveevleesintegraties stegen de contractprijzen nog iets meer (tot 7,0 cent per kilo). Consumenten zouden daardoor kunnen denken dat vleeskuikenhouders ook recordinkomsten hebben. Hun redenering klopt niet. De inkoopkosten voor het voer zijn immers ook huizenhoog. Bovendien zijn de prijzen voor pluimveevleesproducten in supermarkten nog niet gestegen. Zij voeren alleen wat minder reclame-acties dan in het verleden.

Uit een rekensommetje over het saldo van een gemiddelde vleeskuikenhouder blijkt al snel dat het afmesten van vleeskuikens helemaal geen vetpot voor hem is. Integendeel: er moet flink geld bij. We gaan uit van een stijging van de contractprijs met 7,0 cent naar 98,5 cent per kilo tussen begin januari en begin november. Voor een dier met een gewicht van 2,3 kilo betekent deze prijsstijging een verhoging van de opbrengst met 16 cent per stuk.

Tegenover de stijging van de opbrengst van een vleeskuiken staan ook veel hogere kosten. Zo steeg de LEI-prijs voor vleeskuikenkorrel met afzetcontract tussen begin dit jaar en eind oktober met €7,10 naar €44,80 per 100 kilo. Het grootbrengen van een vleeskuiken tot het gewenste slachtgewicht kost daarmee 28 cent per dier extra. De hogere opbrengst van 16 cent compenseert de stijgende voerkosten voor een deel, maar niet helemaal. De marge (opbrengst vleeskuiken min de kosten voor het eendagskuiken en het voer) voor een vleeskuikenhouder daalt zodoende met 12 cent naar 28 cent per stuk.

Een vleeskuikenhouder heeft, afhankelijk van zijn financiering en technische resultaten, zo'n 40 tot 45 cent per kuiken nodig voor de overige kosten (huisvesting, energie, veearts, mestafzet, laadkosten, arbeid en financiering). Hij komt dus minstens 12 cent per kuiken tekort om alle kosten te betalen. De stijging van de voerkosten is bovendien nog niet voorbij. Adviesbureau Stigevo verwacht dit jaar nog een topprijs van €45,50 per 100 kilo.

Eén reactie

  • teus2031

    niet klagen maar dragen

Of registreer je om te kunnen reageren.