Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘Goede eerste ronde met 14 eitjes boven de norm’

Jan (44) en Klarien (43) Vlastuin hebben in Dalfsen (Ov.) een gemengd bedrijf met 60 melkkoeien en 29.000 legkippen. Vorig jaar september namen ze een nieuwe Freilandstal voor 20.000 kippen in gebruik. De leghennenhouders kijken terug op een geslaagde eerste ronde.

Hoe is de eerste ronde verlopen?
“Het was onze eerste ronde met uitloopkippen. Zo’n eerste ronde is toch een leerproces. Desondanks hebben we technisch een goede ronde gedraaid. De kippen zijn weggegaan op 76 weken. Met gemiddeld 337 eieren per kip zaten we 14 eitjes boven de norm die wordt gehanteerd bij uitloopkippen. De uitval was 7 procent. Het aantal buitennesteieren was aanvankelijk 3%. Gaandeweg de ronde daalde dat naar 0,5% op 40 weken. Daarna bleef het stabiel."
U hebt het over een leerproces. Wat moest er wennen?

“Het is me opgevallen dat niet alle kippen uit zichzelf op stok gingen. Enkele honderden kippen bleven steeds hangen in de wintergarten. Dan weet je dat je er toch iedere avond achteraan moet om ook die laatste kippen op stok te krijgen. Daarnaast is me opgevallen dat het rondom de stal toch erg nat werd. De kippen gingen uit de plassen drinken. Dat wil je niet. Ik heb geïnvesteerd in een betere drainage. Dat heeft geholpen.”
U vertelde vorig jaar dat u van plan was om de kippen tussen de koeien te laten lopen om roofvogels op afstand te houden. Hoe is dat bevallen?
“Ik heb daar toch van afgezien. Ik ben de koeien dit jaar wel weer gaan weiden, maar ik heb ze dicht bij de stal gehouden. Ik heb speciale ballonnen gekocht om roofvogels bij de kippen weg te houden. Dat is redelijk goed gelukt. We zitten hier in een bosrijk gebied. Ik zie regelmatig buizerds rondvliegen. Ik ben tijdens de ronde maar zo’n 70 kippen door roofvogels kwijtgeraakt. Dat is me meegevallen.”
Hoe hebben jullie de uitbreiding wat arbeid betreft opgevangen?
“We houden nu meer kippen en zijn daar ook extra tijd aan kwijt. Vooral met uitloopkippen merk je dat daar meer werk in gaat zitten. We werken nog altijd met dezelfde inpakker. In het eierlokaal zijn we dan ook een uur langer bezig dan voorheen. Doordat we automatisch zijn gaan melken, scheelt dat ook weer tijd. We kunnen nog altijd zelf het werk rondzetten.”
Hoe bevalt het houden van uitloopkippen verder?
“Ik vind het een mooi gezicht om de kippen buiten te zien lopen. ‘s Zomers komen hier veel fietsers langs. Veel van hen blijven even staan om foto’s te maken. Ook halen sommigen een doosje eieren uit onze automaat. Ik krijg veel positieve reacties op het feit dat de kippen buiten lopen. Meestal nuanceer ik het verhaal dan wel even door te zeggen dat de kans op ziektes met uitloopkippen hoger is en dat we meer uitval hebben dan in onze scharrelstallen. Maar ik vind dat de uitloopkippen zeker bijdragen aan een goed imago van ons bedrijf en onze sector.”

Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij.nl vorig jaar maakte op het bedrijf van Jan en Klarien Vlastuin. 

Eén reactie

  • groot7731

    Het zijn niet de buizerds die de kippen pakken maar de sperwers en haviken!

Of registreer je om te kunnen reageren.