Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanmoedigingsprijs voor In Ovo

Het jonge Leidse biotechbedrijf In Ovo heeft woensdag 14 november de aanmoedigingsprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank gewonnen.

Het bedrijf van biologiestudent Wouter Bruins en de recent afgestudeerde student biomedische wetenschappen Wil Sutterheim was één van de tien finalisten. In Ovo kreeg de aanmoedigingsprijs voor de methode om op de negende dag van het broedproces in het broedei het geslacht van kuikens te kunnen bepalen en onderscheiden. Eieren met daarin een haankuiken hoeven niet verder bebroed te worden. Als deze methode in de praktijk kan worden toegepast, hoeven eendagshaantjes van legrassen niet, zoals nu gebeurt, te worden gedood.
In Ovo gebruikt de €10.000 van de aanmoedigingsprijs om de geslachtstest, die nog in de onderzoeksfase zit, verder te ontwikkelen en geschikt te maken voor praktijktoepassing. Bruins en Sutterheim hopen dat in 2016 te realiseren.
De aandacht die het winnen van de prijs en het netwerk van de Rabobank kan In Ovo helpen bij het verkrijgen van financiering voor het project.

Foto

  • De door In Ovo ontwikkelde methode voorkomt het doden van 45 miljoen haankuikens per jaar.

    De door In Ovo ontwikkelde methode voorkomt het doden van 45 miljoen haankuikens per jaar.

  • De  methode maakt – als deze praktijkklaar is – het seksen van legkuikens op de broederij overbodig. Foto's: Marco Vellinga

    De methode maakt – als deze praktijkklaar is – het seksen van legkuikens op de broederij overbodig. Foto's: Marco Vellinga

Eén reactie

  • politiek

    Inderdaad een terechte aanmoedigingsprijs voor In Ovo. Als euro,s , financiering dus, de beperkende factor is om een methode te ontwikkelen om kuikens te sexen ( geslachtsbepaling) ligt er nog een grote uitdaging of opdracht voor de sector pluimvee. Vooral als er de techniek bijkt te bestaan om dit ongeveer op dag 10 van boedproces te doen. 45.000.000 minder haankuikens doden per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.