Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:2 okt 2012

Hoge kuikenopbrengst compenseert duur voer niet

Het recordniveau van de basiscontractprijs voor vleeskuikens garandeert de houders van de dieren nog geen hoge saldi. De hoge voerprijs gooit roet in het eten.

De basiscontractprijs voor vleeskuikens steeg 3 weken geleden naar een recordniveau van 84,5 cent per kilo. Vleeskuikenhouders zouden daardoor normaal gesproken in een juichstemming moeten zijn. Dat is niet het geval. Hun voerkosten zijn ook recordhoog en zullen nog verder stijgen. Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vreest dat dit het einde betekent voor sommige vleeskuikenbedrijven.

Door de stijging van de basiscontractprijs van 78,0 naar 82,0 cent per kilo tussen begin dit jaar en eind juli zouden de financiële resultaten van vleeskuikenhouders goed moeten zijn. De maandelijkse opbrengsten van een vleeskuikenhouder met 90.000 dieren stegen daardoor in die periode immers van ruim 129.000 naar bijna 137.000 euro volgens de berekeningen van het onderzoeksinstituut LEI. Het tegendeel is waar.

De stijging van de opbrengsten van kuikens compenseert de explosieve verhoging van de voerkosten niet. De LEI-prijs voor vleeskuikenkorrel met afzetcontract steeg tussen januari en juli met €3,45 naar €41,15 per 100 kilo. Door die verhoging stegen de maandelijkse voerkosten voor een vleeskuikenhouder met 90.000 dieren in die periode van ruim 84.000 naar ruim 93.000 euro per maand. Die stijging van ruim 9.000 euro overtreft de toename van de opbrengst van vleeskuikens van ruim 7.500 euro.

Door de snellere stijging van de voerkosten ten opzichte van de opbrengsten van vleeskuikens is het LEI-saldo tussen januari en juli met bijna 2.200 euro gedaald naar ruim 13.300 euro. Dat is het laagste niveau sinds april 2011.

De LEI-prijs voor vleeskuikenbrok met afzetcontract is in augustus en en september nog eens fors gestegen met €2,90 naar €44,05 per 100 kilo. In die periode bleef de stijging van de basiscontractprijs beperkt tot 2,5 cent naar 84,5 cent per kilo. Dat is weliswaar een recordprijs, maar dekt de kosten absoluut niet. Over de maanden augustus en september heeft het LEI nog geen saldi beschikbaar, maar die zullen ongetwijfeld verder zijn gedaald. De grote zorgen van Oplaat zijn dus terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.