Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

Verbeek blijft Lohmann-hennen leveren

Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren blijft Lohmann-hennen leveren, conform de afspraak die het bedrijf hierover heeft met fokbedrijf Lohmann Tierzucht.

De levering van Lohmann-hennen komt de komende jaren geen moment in gevaar, verzekert het bedrijf, dat verspreid over het land honderduizenden Lohmann-moederdieren heeft. Verbeek gaat met Lohmann praten over de naleving van de afspraken en de doorlopende overeenkomst die het bedrijf heeft over de distributie van Lohmann-producten in de Benelux.

 

De broederij meldt dit in een persbericht in reactie op het bekend worden dat Broederij Ter Heerdt in Babberich de exclusieve distributeur van Lohmann-hennen in de Benelux wordt. Dit is onderdeel van een overeenkomst die Ter Heerdt op de vrijdag voor kerst heeft gesloten met de EW (Erich Wesjohann) Group, moederbedrijf van Lohmann Tierzucht. De EW Group krijgt een vijfde deel van de aandelen van Broederij Ter Heerdt BV.

 

De EW Group – ook eigenaar van de merken H&N en Hy-Line – is al enkele jaren wereldwijd op overnamepad en heeft vanaf 2002 voortdurend geprobeerd deel te nemen in  Verbeek. De eigenaar van Verbeek – coöperatie AgruniekRijnvallei – heeft daar niet aan meegewerkt, omdat het een onafhankelijke broederij voor legpluimvee in Nederland wil. ,,Verbeek wil pluimveehouders de beste kippen kunnen leveren. Als Wesjohann-dochter zouden we daarin kunnen worden beperkt’’, aldus Pieter Kruit, directeur van Verbeek Broederij en Opfok. Kruit vindt het een slechte ontwikkeling dat fokbedrijven broederijen overnemen. ,,Dat is niet in het belang van de legpluimveehouders.’’

 

Na het mislukken van deelnemen in Verbeek probeerde Wesjohann een eigen distributienetwerk op te zetten, buiten de bestaande overeenkomst met Verbeek om, aldus het persbericht. Daarmee wordt gedoeld op de oprichting van Hy-Line Benelux in 2008 en van opfokorganisatie Agromix eind 2010.

 

Als onafhankelijke broederij en leverancier van kwaliteitshennen gaat Verbeek zijn assortiment – dat sinds 2005 uitsluitend uit producten van Lohmann en H&N bestaat – uitbreiden met hennen van Novogen, onderdeel van het Franse Groupe Grimaud, waartoe ook het vleespluimveefokbedrijf Hubbard behoort. Novogen-hennen kwamen in 2008 op de markt. Verbeek heeft sinds november Novogen-moederdieren in opfok. In juni worden de eerste legkuikens verwacht, in september/oktober de eerste 18-weekse hennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.