Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Rabo: het ziet er goed uit voor de pluimveevleessector

2012 wordt een mooi jaar voor de Europese pluimveevleessector. Dat is de verwachting van marktonderzoekers van de Rabobank. Deze week maakten Rabo-analisten een rapport wereldkundig over de Europese vleessectoren. De markt is redelijk in balans en de voerkosten dalen.

De analisten van de Rabobank zijn optimistisch over de vooruitzichten van de pluimveevleessector in 2012. Dat blijkt uit het eerder deze week verschenen rapport over de Europese vleessector. De Rabo-analisten verwachten een sterke vraag naar pluimveevlees in zowel Europa als de externe markten van de Europese Unie. De vraag naar pluimveevlees wordt positief beïnvloed door vrij hoge rundvleesprijzen. In zo’n situatie is de consument eerder geneigd het goedkopere pluimveevlees te kopen.

De Rabobank verwacht dat de consumptie van pluimveevlees dit jaar met 0,7 tot 1,5 procent kan stijgen, afhankelijk van de economische situatie. De bank verwacht een exportstijging van 5 tot 7 procent tot een hoeveelheid van 1,4 miljoen ton. De productie kan met 1,2 procent stijgen, wat redelijk in lijn ligt met de verwachte consumptie- en exportstijging. Groei wordt vooral verwacht in de vleeskuikensector. Vooral in Oost-Europa ziet de Rabobank de productie toenemen. Het gaat dan om landen als Duitsland, Polen en Hongarije.

Positief voor de pluimveevleessector is ook dat de voerkosten langzaam aan het dalen zijn. De Rabo verwacht dat de Centraal en Oost-Europese landen hun positie weten te versterken binnen de EU door de groeiende lokale afzetmarkten en concurrerende exporten. Ook over de marges voor de vleeskuikenbedrijven en de vleesbedrijven voor het komende jaar is de Rabobank tamelijk optimistisch. De analisten beoordelen de markt als behoorlijk in balans. Dit in combinatie met de dalende voerprijs maakt dat de margevooruitzichten redelijk goed zijn. De verschillen tussen bedrijven kunnen groot zijn.

De belangrijkste factoren die de marktontwikkeling rechtstreeks kunnen beïnvloeden zijn in de ogen van de bank de ontwikkeling van de graanprijzen, de valuta-ontwikkelingen en de economische situatie. Een verslechtering van de economische situatie in de Europese Unie hoeft voor de pluimveevleessector niet meteen rampzalig te zijn. In die situatie is de consument eerder geneigd het duurdere rund- en varkensvlees in te ruilen voor het goedkopere kippenvlees. De valuta-ontwikkelingen zijn wel van belang. Binnen de EU speelt de productie in niet euro-landen als Polen en het Verenigd Koninkrijk een grote rol. Verandering van de wisselkoers van hun munten ten opzichte van de euro heeft direct effect op de marktpositie van deze landen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ddrs P./den Hollander

    Rabo verwacht dalende veevoederprijzen. Is dat een reele verwachting gegeven de slechtere oogstvooruitzichten in Brazilie en Argentinie v oor soyabonen en mais, belangrijke ingredienten in het veevoer voor pluimvee; uiteraard geldt dit eveneens voor varkensvoeder..Bijgevolg lijkt het vooruitzicht slachtpluimveepluim minder optimistisch dan Rabo voorgeeft. Zulks geldt eveneens voor de eiersector en de varkenssector.Dit alles laat onverlet de noodzaak om de productie verdere te rationaliseren, zo ook op duurzaamheid en voedselveiligheid en de consumptie van deze relatief goedkope voedingsmiddedlen te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.