Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling contractprijs vleeskuikensvoorbij

De daling van de basiscontractprijs voor vleeskuikens is voorbij. Volgende week blijft die onveranderd op 77 cent per kilo. Dat is 1 cent per kilo meer dan een jaar geleden.

Begin oktober vorig jaar bereikte de basiscontractprijs een recordhoogte met 81,5 cent per kilo. Tussen begin oktober en volgende week daalde die vervolgens in totaal met 4,5 cent per kilo. Die prijsdaling is zuur voor vleeskuikenhouders, omdat zij meer betalen voor vleeskuikenvoer dan een jaar geleden. Het onderzoeksinstituut LEI noteerde vorige maand voor vleeskuikenkorrel met afzetcontract € 40,20 per 100 kilo. Dat is € 1,45 per 100 kilo meer dan eind 2010.

Niet-contractgebonden vleeskuikens brengen volgende week met 88 tot 90 cent per kilo 2 cent meer op dan deze week. Die prijs geldt alleen voor dieren met een levend gewicht van 2.000 tot 2.400 gram. Zwaardere dieren zijn deze prijs niet waard. Dat benadrukken pluimveeslachterijen met klem.

De afzet van pluimveevlees loopt alleen goed bij supermarkten met reclame-acties. Zonder deze prijsstunts kopen consumenten minder pluimveevlees. Zij houden de hand op de knip na de dure decembermaand. Mogelijk gaan zij weer meer geld besteden aan pluimveevlees als zij hun salaris voor februari weer op hun rekening hebben.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.