Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

PPE-voorzitter laat niet met zich sollen

Vooruitlopend op een beslissing van het Kabinet houdt het Productschap Pluimveevlees en Eieren nog rekening met diverse scenario’s. Afschaffen van de Productschappen is nog steeds mogelijk.

De kans dat men in afgeslankte vorm door moet, wordt groter veronderstelt. ,,Echter, als ons takenpakket zodanig afkalft door de politieke inmenging, dan kunnen we ook zelf de stekker eruit trekken. We laten niet met ons sollen.’’ PPE-voorzitter Bart Jan Krouwel zet de discussie daarmee op scherp.

 

De productschappen gooien de handdoek nog niet in de ring. De jas is uit, de mouwen worden opgestroopt. Bart Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren, mengt zich actief in het ’straatgevecht’ over behoud van de publieke bedrijfsorganen. De Tweede Kamer gaf in december minister van sociale zaken Henk Kamp opdracht de productschappen op te heffen. De wettelijke taken moeten worden ondergebracht bij het ministerie. LTO en agribusiness vinden dit veel te ver gaan en pleiten voor behoud van een productschap in afgeslankte vorm. Het komt dichtbij het kabinetsvoorstel om nog wel medebewindstaken bij de productschappen te laten liggen.

 

In nieuwjaarsrede uitte productschapvoorzitter Krouwel zijn ongenoegen. ”Het productschap kan zelf ook de stekker eruit trekken”, dreigt hij. Het zou volgens hem kunnen als een schap nieuwe stijl een te beperkt takenpakket krijgt. De onderwerpen arbeid en maatschappelijk verantwoord ondernemen horen er in zijn optiek zeker bij naast de door het kabinet aangegeven kernwaarden diergezondheid, voedselveiligheid en medebewind. Krouwel: ,,Er worden in de Tweede Kamer dingen geroepen uit een groot gebrek aan wijsheid. Als het Kabinet daar naar luistert dan kan het zomaar zijn dat het Productschapsbestuur beslist al haar taken terug te geven aan de overheid en hen daar veel succes mee te wensen.’’

 

Minister Kamp moet de knoop nu doorhakken. De Kamermotie biedt volgens politieke waarnemers nog wat vluchtroutes. Het zou goed zijn als Kamp daar gebruik van maakt. Het belang in met name de agrarische sector is daarvoor te groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.