Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Eieren voor het uitzoeken

Het aanbod van eieren is nog steeds te groot voor de vraag ernaar. Supermarkten en de eierverwerkende industrie hebben de eieren dus voor het uitzoeken. Dat heeft zeker geen prijsopdrijvend effect.
Door de grote aanvoer van eieren dalen de richtprijzen van de Nederlandse organisatie van Pluimveehouders (NOP). Voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram noteert de NOP 13 cent lager op € 6,68 per 100 stuks. Dat is € 2,44 per 100 stuks meer dan een jaar geleden.
De prijsdaling van scharreleieren blijft nog enigszins beperkt door de herbevoorrading bij grootwinkelbedrijven. Daarvan was in de eerste week van dit jaar niet of nauwelijks spraka, omdat retailers nog voldoende voorraden hadden. Vorige week bestelden zij wel wat eieren om hun eierreserves weer wat aan te vullen.
De eierverwerkende industrie koopt wel wat eieren, maar zeker niet in grote hoeveelheden. Zij wil bovendien minder betalen voor de bestellingen en speculeert op een verdere prijsdaling. De NOP-richtprijs voor bruine kooi-eieren daalt zodoende met 18 cent naar € 6,61 per 100 stuks. Dat is € 3,79 per 100 stuks meer dan een jaar geleden. In de tweede week van 2011 brachten kooi-eieren € 2,82 per 100 stuks op.

Of registreer je om te kunnen reageren.