Pluimveehouderij

Achtergrond

Eieren iets goedkoper na feestdagen

De afzet van eieren loopt wat rustiger na de feestdagen aan het eind van vorig jaar. De NOP-richtprijzen voor zowel kooi- als scharreleieren dalen zodoende iets. De prijsval is niet zo groot als begin vorig jaar.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram daalde deze week met 25 cent naar € 6,81 per 100 stuks. Dat is € 1,56 per 100 stuks meer dan een jaar geleden.

Supermarktketens bestellen wat minder eieren, omdat consumenten het wat rustiger aan doen met de aankoop van eieren. Velen hebben nog vakantie in Nederland en Duitsland. Bovendien hebben grootwinkelbedrijven mogelijk nog voldoende voorraden van eieren volgens het Productschap Pluimvee en Eieren. Daardoor is volgens het schap nauwelijks sprake van enige herbevoorrading bij supermarkten.

Bruine kooi-eieren van 62 tot 63 gram noteerden deze week bij de NOP 5 cent lager op € 6,79 per 100 stuks. Dat is € 3,29 per 100 stuks meer dan begin 2011. De NOP-notering voor kooi-eieren geldt vanaf begin dit jaar voor eieren van leghennen, die in verrijkte kooien zijn gehuisvest.
De eierverwerkende industrie vraagt wel wat eieren, maar de afgenomen hoeveelheden zijn zeker niet groot. Er is wel wat buitenlandse vraag.

Prognose: prijs daalt

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.