Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanbod eieren nog te groot voor vraag

Het aanbod van eieren is nog steeds te groot voor de vraag. Supermarkten en de eierverwerkende industrie hebben de eieren dus voor het uitzoeken. Dat heeft zeker geen prijsopdrijvend effect.

Door de grote aanvoer van eieren dalen de richtprijzen van de Nederlandse organisatie van Pluimveehouders (NOP). Voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram noteert de NOP 13 cent lager op € 6,68 per 100 stuks. Dat is € 2,44 per 100 stuks meer dan een jaar geleden.

De prijsdaling van scharreleieren blijft nog enigszins beperkt door de herbevoorrading bij grootwinkelbedrijven. Daarvan was in de eerste week van dit jaar niet of nauwelijks sprake, omdat retailers nog voldoende voorraden hadden. Vorige week bestelden zij wel wat eieren om hun eierreserves weer wat aan te vullen.

De eierverwerkende industrie koopt wel wat eieren, maar zeker niet in grote hoeveelheden. Zij wil bovendien minder betalen voor de bestellingen en speculeert op een verdere prijsdaling. De NOP-richtprijs voor bruine kooi-eieren daalt zodoende met 18 cent naar € 6,61 per 100 stuks. Dat is € 3,79 per 100 stuks meer dan een jaar geleden. In de tweede week van 2011 brachten kooi-eieren € 2,82 per 100 stuks op.

Prognose: prijs daalt.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Henk Spruijt

  Geachte hr. Klein Kranenberg, beste Derk,
  Ter inleiding ,ik ben nog van de generatie die denkt''Als het uit het Agrarisch Dagblad komt schrijven ze dat voor ons"dus namens de sector en ter ondersteuning van de prijsvorming.
  Voordat u gaat roepen over objectieve journalistiek enzo ga ik u een klein gesprekje voorleggen.
  Het is maandag morgen Henk belt zoals gewoonlijk naar zijn klant de SUPERMARKT.Goedemorgen SUPERMARKT en wat doen de prijzen deze week?Antw. Wel beste Henk je hebt het wel gezien zeker;Het aanbod is te groot voor de vraag,dus je begrijpt,....Maar de eiverwerking dan kunnen we daar geen zaken doen? Nee, wij kopen zeker geen grote hoeveelheden in en wij speculeren op verdere prijsdaling de richtprijs voor bruine kooi-eieren deze week is de prognose van jullie eigen vakblad "De prijs daalt",en wat heb je aan te bieden?

Of registreer je om te kunnen reageren.