Pluimveehouderij

Achtergrond

Warmtewisselaar voor stallen

Vleeskuikenhouder Hans van Egteren in Epe heeft twee bedrijven met in totaal 140.000 vleeskuikens. Daarnaast is hij ook nog werkzaam bij pluimveeslachter GPS in Nunspeet. Van Egteren bouwt op één van zijn bedrijven een nieuw type warmtewisselaar.

Hoe zit uw bedrijf in elkaar?
”Ik heb vleeskuikens op twee locaties. De eerste locatie is de plek waar ik ben opgegroeid. De tweede locatie heb ik in 2007 overgenomen van mijn broer. Die had leghennen. De stallen daar heb ik omgebouwd en geschikt gemaakt voor vleeskuikens. In de beginperiode had ik daar wel problemen om de ventilatie goed voor elkaar te krijgen. De moderne ventilatiesystemen waren niet geschikt voor deze stallen die een afwijkende afmeting hebben. Dat betekende dat we veel moeite moesten doen om de zaak goed ingeregeld te krijgen. Mijn stallen daar zijn maar elf meter breed. Moderne vleeskuikenstallen zijn 20 tot 25 meter breed. Maar nu draait alles goed op dit bedrijf.”

Hoe runt u deze beide bedrijven als u ook nog een baan bij een slachterij er naast hebt?
Voor beide locaties heb ik een medewerker die ’s morgens en ’s avonds twee tot twee en half uur de kuikens komen verzorgen. Ik zoreg ook dat ik zelf elke avond kom kijken. De computersystemen voor het klimaat en dergelijke kan ik ook op afstand besturen en controleren.

U bent bezig om op de eerste locatie de ventilatie aan te passen. welke maatregelen past u toe?
Ik was op het idee gekomen om voor twee stallen één warmtewisselaar die beide stallen kan bedienen te kopen en te installeren. Dat bleek nog niet zo eenvoudig te realiseren. De meeste stalinrichters hebben niet zoiets. Uiteindelijk bleek Big Dutchman iets te willen maken.

Wat is het principe van deze installatie?
Afgewerkte stallucht loopt via de warmtewisselaar en geeft via uitwisselingsplaten zijn warmte af aan de inkomende verse lucht. Het voordeel zit em in een fikse verlaging van de stookkosten. De verse lucht hoeft veel minder opgewarmd te worden. Ik verwacht dat ik wel zo’n 70 procent kan besparen op de stookkosten. Andere voordelen zijn dat de afgewerkte stallucht wordt gefilterd. Stof en fijnstof wordt er uitgehaald. Doordat de inkomende lucht droger is en warmer blijft het strooisel in de stal droger en zal er minder ammoniak worden gevormd.
Het moet allemaal nog wel blijken. vanaf volgende week bij de volgende mestronde moet het systeem draaien en zullen we de eerste indrukken krijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.