Pluimveehouderij

Achtergrond 909 x bekeken 3 reacties

„Onderschat het werk niet”

Annelien (49) en Edwin (20) van Maanen in Kootwijkerbroek (Gld.) zijn bezig aan hun eerste jaar als pluimveehouders. Vorig jaar bouwden ze nieuw voor 12.000 biologische leghennen. Boerderij.nl was benieuwd naar hun ervaringen. „We hebben er veel werk bij gekregen.”

Annelien van Maanen, hoe bevalt het houden van bio-leghennen?

„Ja, goed hoor. We zitten nog wel in de fase van wennen. We zijn ergens aan begonnen en komen nog altijd nieuwe dingen tegen. We hebben ook geen vergelijkingsmateriaal. Ik denk dat we eerst een hele ronde achter de rug moeten hebben voordat we echt kunnen zeggen hoe het ons bevalt. Gelukkig worden we goed begeleid door onze voerleverancier. Dat scheelt een heel stuk. We hebben ook zeker geen spijt van onze keuze voor bio-leghennen. We gaan er vrolijk mee door. ”

Jullie hebben met melkvee, vleesvarkens en bio-leghennen nu drie takken op het bedrijf, hoe gaat dat?

„Ik doe het werk samen met mijn zoon. Dat gaat prima. Maar we hebben er wel veel werk bij gekregen. Dat moet je niet onderschatten. Een goede dagindeling is erg belangrijk. Op de piekmomenten hebben we het heel druk. Als het gras van het land moet of er moeten varkens worden geladen, dan maken we lange dagen.”

Wat hadden jullie anders gedaan als jullie de stal nog een keer mochten bouwen?

„Dan hadden we meer deuren geplaatst. We rijden de mest uit met een shovel. Met een deur achter ieder gangpad was dat een stuk praktischer geweest. Het lukt nu ook wel, maar het had gemakkelijker gekund.”

Hoe doen de kippen het?

„Ze zijn nu 55 weken oud. Het legpercentage ligt nog steeds boven de 90. We hebben een hele poos rond de 95 à 96 procent gezeten. Dat is prima. Het is een hele kunst om ze goed aan de leg te krijgen en te houden. In de beginperiode hebben we veel tijd en energie gestoken in het trainen van de kippen. We hadden soms wel 800 buitennesteieren per dag. Later bewogen ze zich een stuk beter door het systeem en nam het aantal grond- en systeemeieren gelukkig af. Het staaldraadje, dat aan de bovenzijde van het systeem langs de zitstokken is bevestigd (zie foto), heeft zijn functie in ieder geval bewezen.”

Uw vrees voor muizen en ander ongedierte bleek ongegrond.

„Ja, de ongediertebestrijding werkt prima. Gelukkig heb ik hier nog geen muis gezien. We hebben er ook veel aandacht aan besteed.”

De afgelopen maanden zijn verschillende bedrijven geruimd vanwege besmettingen met laagpathogene vogelgriep. Hoe kijkt u daar tegenaan?

„Natuurlijk spookt het door je hoofd. Dat heeft denk ik iedere kippenboer. Hier op de Veluwe zitten veel kippen. Als biologische pluimveehouders moeten we onze kippen naar buiten sturen. Dat is best een groot risico. Het enige wat we kunnen doen is toch goed op de hygiëne letten. We laten niet zomaar mensen toe in onze stal. Verder kun je er denk ik weinig aan doen.”

Bekijk hier de stal in de reportage die Boerderij.nl vorig jaar maakte op het bedrijf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v de brink

  als dit een biolosch bedrijf waarom lopen de kippen dan niet buiten?

 • no-profile-image

  tijgertje

  Als dat biologisch is, wat een klets. Zo die arme kippen.....
  Zo de boel voor de gek/lapje houden dat is wat!!
  Waarom zoveel dieren op een bedrijf?
  Ongehoord?

 • no-profile-image

  Truus

  beste Tijgertje, Waarom zo veel kippen? Omdat ook boeren hun kost moeten kunnen verdienen ! En aangezien mensen in de winkel het goedkoopste ei nemen, moeten boeren wel groter worden. Als wij zouden mogen kiezen, zouden we ook liever 120 of 1200 kippen houden dan 12 000 of 120 000, maar dat kunnen we niet ! omdat jullie niet genoeg willen betalen ! Daarom snap ik ook het concept fair trade niet ! Dat noemen ze een eerlijke prijs voor de boer (in afrika) maar hoe zit het dan hier in België of Nederland met de boeren ? AHA Die krijgen ook geen eerlijke prijzen !

Of registreer je om te kunnen reageren.