Pluimveehouderij

Achtergrond

Nieuwe inzichten in gedrag vleeskuikens

Vleeskuikenhouder Twan Colbers is een van de zes pluimveehouders bij wie wordt proefgedraaid met watermonitoring en cameratechniek. Hij is enthousiast over de technische mogelijkheden. Het levert hem nieuwe inzichten op.

Het Limburgse automatiseringsbedrijf Fancom heeft op een aantal pluimveebedrijven testen lopen met beide technieken. Een van de bedrijven is dat van Twan Colbers uit het Limburgse Kessel. De ondernemer met 120.000 vleeskuikens heeft een perfect proefbedrijf: hij heeft twee moderne identieke stallen (van
de zes) en heeft zelf een grote interesse in automatisering.

Colbers noteert in een logboek alle bevindingen in de stal die van invloed kunnen zijn op het gedrag. De analisten van Fancom kijken dan wat de relaties zijn tussen de gevonden waarden en de bevindingen in de stal. Omdat het systeem nog in de proeffase zit, gebruikt Colbers het nog niet zoals het in de praktijk toegepast zal worden. Toch ziet hij er zeker wel de voordelen van in. „Ik zie afwijkingen eerder en ook zie ik meer van de afwijkingen die er zijn in de stal.”

Het intensief werken met de camera’s heeft hem ook nieuwe inzichten opgeleverd in het gedrag van de kuikens. „Een kuiken past zich veel meer aan de situatie aan dan ik dacht. Een dipje in de wateropname komt na 24 uur weer terug.” Dat bevestigt volgens Colbers het belang
van een constante water- en voeropname en het uitschakelen van storende factoren in de stal.

De vleeskuikenhouder onderschrijft het belang van het toepassen van geavanceerde technieken om het management verder te verbeteren. Maar of hij straks zelf erin gaat investeren? „De watermonitoring ga ik zeker doen. Bij de cameratechniek hangt dat nog van de kosten af, maar het maakt een goede kans.”

Of registreer je om te kunnen reageren.