Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 31: zomerrust op eiermarkt

Het is echt vakantietijd: weinig nieuws op de eiermarkt.

Retail vraagt weinig eieren

De bestellingen van de winkelbedrijven van eieren blijven tegenvallen. Het is goed te merken dat de vakanties in de meeste landen lopen, want deze situatie is al een aantal weken aan de gang en er is maar weinig verandering en beleving merkbaar.

Eierverwerkers, derde landen: weinig vraag

De bestellingen van de eiproductenindustrie zijn ook niet bijster groot en de eierverwerkers zijn zeker niet genegen hogere prijzen te betalen.

Het beeld op de eiermarkt blijft eentonig, want ook derde landen vragen geen bijzonder grote partijen eieren.

Eierprijzen houden grosso modo stand

Over de eierprijzen die de pakstations richting retailers realiseren, zijn de geluiden wat wisselend. Een enkel eierpakstation meldde stabiele prijzen voor de wat lichtere gewichten, maar zagen de prijzen van zware kooi-eieren wat dalen en die van de zwaardere scharreleieren juist wat oplopen. Anderen zagen nauwelijks wijzigingen in vergelijking met vorige week.

Prijsverschil kooi en scharrel krimpt

De verschillen tussen de prijzen van kooi-eieren en scharreleieren worden overigens wel steeds kleiner. In januari van dit jaar bijvoorbeeld lag de prijs van bruine scharreleieren 62 gram op basis van de NOP-notering, nog ongeveer €1,10/100 stuks boven die van kooi-eieren van dezelfde soort. In de afgelopen maand juli was dit verschil teruggelopen tot nog slechts €0,11/100 stuks. Dit is uiteraard het gevolg van het langzaamaan steeds kleinere aanbod van kooi-eieren en het steeds ruimere aanbod scharreleieren

(bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.