Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Roofvogelschade lastig te voorkomen

Voorkomen dat roofvogels zich te goed doen aan buitenlopende kippen is lastig. Dat is de voorlopige conclusie van onderzoek door het Louis Bolk Instituut uit Driebergen en Capwim Consultancy uit Assen.

Zij onderzoeken sinds januari 2010 op vijf pluimveebedrijven met uitloop twee methoden om roverij door roofvogels – met name buizerds en haviken – tegen te gaan. Bij de ene methode worden dode lokkippen in de uitloop onder stroom gezet (terwijl de levende kippen binnen worden gehouden), bij de andere methode worden dode lokkippen ingespoten met een misselijkmakende stof. De bedoeling is dat de roofvogels door de onaangename ervaring met de lokkippen later de levende kippen met rust laten.

Het onderzoek is uitgevoerd op vier biologische legpluimveebedrijven en één vrije-uitloopbedrijf. Het betrof twee bedrijven in de provincie Utrecht, twee in Gelderland en één in Drenthe. Beide methoden werden op drie bedrijven beproefd (op één bedrijf werden ze na elkaar beproefd).

Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat de eerste methode (lokkip onder stroom) niet werkt: de roofvogels hebben snel in de gaten dat als ze met beide poten goed op het kadaver staan ze geen schok krijgen en dus ongestoord kunen eten.
De resultaten van de andere methode zijn wisselend. Bij één of twee roofvogels werkt de methode, maar zijn er meer dan vijf roofvogels dan werkt het niet meer, aldus Monique Bestman, onderzoekster bij het Louis Bolk Instituut.

Het onderzoek, dat is betaald door het toenmalige minsiterie van LNV en de provincie Utrecht, loopt nog op één bedrijf tot september.
Doordat steeds meer pluimveebedrijven kippen buiten laten lopen, is uitval door predatoren zoals vossen en roofvogels een toenemende oorzaak van uitval. De uitval kan oplopen tot meerdere hennen per dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo van den bergh

  Dit is weer misleidende berichtgeving, want er is geen buizerd die een kip zal pakken tenzij zo'n dier gewond, heel zwak of dood danwel stervende is. Want in zo'n geval moet de roofvogel zijn taak van natuurlijke opruimer uitvoeren. Buizerds zien er heel vervaarlijk uit, maar hun stapelvoedsel zijn mollen, muizen en woelratten en daarnaast ook heel veel regenwormen, loopkevers en allerhande klein grut. In het voorjaar pakken ze ook wel kuikens van ganzen eenden, koeten, waterkipjes, weidevogels of een enkele fazantenpul. Ook dat is hun normale ecologische rol in het geheel. Als er al kippen worden geroofd bij vrijloopkoppels dan zal dat in 99,9% van de gevallen door een havik gedaan worden. Maar die kan onmogelijk substantiele uitval veroorzaken in een koppel van duizenden of tienduizenden hennen. In de kadaverton bij pluimveehouders is veel te leren over de dagelijkse uitval. Die is vooral bij kooi- en scharrelhouders soms verbijsterend hoog. Daartegen wegen een paar havikkluifjes niet echt op lijkt me. Haviken hebben namelijk heel grote territoria en er zal per vrijloopbedrijf hooguit nu en dan een lokale havik langs komen. Door plastic linten en flappen in de uitloop te hangen zal zo'n vogel in ons winderige land afgeschikt en afgeleid worden en hooguit zijn slag slaan als er elders écht niks te bemachtigen valt. Mijn conclusie luidt dus het door de bank genomen erg mee zal vallen met zulke uitvalschade en dat er hoogstens hennen zullen worden gepakt die toch al ziek of zwak zijn. Dan is de havikmaag een bétere bestemming dan de Rendacton

 • no-profile-image

  Henk Grootens

  @Leo, jouw bericht is ook niet waar. Ik had tot voor kort een twintigtal echte scharrelkippen en een aantal parelhoenders. Wanneer een havik de vlucht er naar toe heeft komt hij/zij dagelijks terug om zijn menu samen te stellen. Tot ik van scharrelkippen weer hokkippen maakte. Onlangs zat de havik op de ren met de kuikens. Ik ben een grote Barnevelder haan verloren, vond hem aangevreten terug. Natuur is mooi maar ik houd toch mijn hart vast, stel dat in plaats van de haan er een kind van twee jaar had gelopen

 • no-profile-image

  leo van den bergh

  Beste Henk, we moeten de discussie wel even zuiver houden. Het gaat hier om pluimveehouders met vele duizenden vrijloophennen. Ik stel, dat een havik (en zelden of nooit een buizerd) daar slechts een marginale tol kan heffen die ver beneden de bedrijfsmatige uitval ligt. Jij bent een hobbyhouder en zal gewoon een net of gaas over jouw haan en dames moeten spannen om jonge en onervaren haviken te weren. Want als je jouw portemonnee op straat legt zal ook geen enkele diender pv opmaken als die centenbuidel spoorloos verdwijnt omdat die door hangjongeren meegenomen werd. Duidelijk? Ik vind het trouwens vermakelijk dat er niemand vanuit de sector reageert. Het is kennelijk makkelijker om weerloze kromsnavels verdacht te maken, dan om daadwerkelijke schade te bewijzen. Daar word ik alweer niet vrolijk van!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Het gaat vanzelf allenig maar om het verdacht maken van de roofvogels. Nu zijn het de havik en de buizerd, zo meteen de kraaien en eksters en morgen weer de vossen en bunzings die het doen. Nooit leg het aan de boer zelf, die helegaar geen moeite doet om schade te voorkomen.En inderdaad: die paar kipjes die opgevreten worden bennen nog geen drupje sproeinevel op een gloeiend hete plaat. Vanzelf is d'r niks tegen te doen als je kippen vrij laat lopen, dat er nou en dan es eentje wordt gesnaaid door een roofdier. Maar ja, it's all in the game, zou ik zeggen. Als de jagers d'r maar buiten blijven,want die maken al meer dan genoeg kapot!

Of registreer je om te kunnen reageren.