Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Pluimveeslachterijen betalen waardedaling salmonellavlees niet

Pluimveeslachterijen willen niet meebetalen aan de waardevermindering van pluimveevlees dat salmonella Enteritidis (s.e.) of Typhimurium (s.t.) bevat. Zij moeten dat vanaf 1 december van dit jaar verhitten of vernietigen. Dat zei Jan Odink, voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), afgelopen donderdag op de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.
De aanwezigheid van s.e. en s.t. in pluimveevlees is vanaf 1 december verboden in de EU. De Nederlandse pluimveevleessector overweegt om een collectief fonds op te richten om de salmonellaschade te vergoeden. "De leden van de Nepluvi zijn niet verplicht om het met de verboden salmonella’s besmette pluimveevlees af te nemen. Wij willen dat vlees al verhitten om het waardeverlies zo beperkt mogelijk te houden. Als de verboden salmonella’s in onze producten zitten, krijgen we terugroepacties en die kosten miljoenen euro’s. In het buitenland vernietigen veel pluimveeslachterijen de producten met verboden salmonella’s daarom. Wij willen zodoende niet meebetalen aan de salmonellaschade, maar wel een bijdrage leveren aan de controles op de aanwezigheid van SE en ST op vleeskuikenbedrijven. Die moeten dan wel onafhankelijk zijn en niet door een medewerker van een slachterij of de vleeskuikenhouder uitgevoerd worden”, legt Odink uit.
Hij raadt vleeskuikenhouders met klem aan om voortaan voer te kopen dat gegarandeerd vrij van salmonella is. Nederlandse mengvoerfabrikanten leveren dat nog niet, maar in Duitsland is het volgens Odink al wel te koop. ”Als veel Nederlandse vleeskuikenhouders hun salmonellavrije voer in Duitsland bestellen, kunnen Nederlandse leveranciers dat ook heel snel leveren”, stelt de Nepluvi-voorzitter.

Eén reactie

  • no-profile-image

    R.G.

    Zegt Dhr. Odink hierbij dan ook dat als er salmonellavrij voer wordt gevoerd hij de dieren dan wel afneemt en meebetaald? Anders vraag ik me af waar be……! Overigens, denkt men dat als je salmonellavrij voer voert de dieren dan ook vrij blijven? Was het maar waar!!! Zoveel factoren kunnen van invloed zijn, maar daar vertel ik hopelijk niets nieuws mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.