Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 29: vakantie deert eierprijs niet

Winkelbedrijven bestellen minder eieren

Als gevolg van de vakanties verslappen de bestellingen van de retailers. Er vertrekken steeds meer consumenten, terwijl de eerste vakantievierders nog niet terug zijn. Dat geldt voor zowel Nederland als Duitsland en dat beïnvloedt de vraag sterk.

Het eieraanbod neemt daarentegen wat af. Dat is gunstig voor de eierprijzen: die dalen zeker niet en lopen zo hier en daar zelfs nog wat verder op.

Eierverwerkers blijven goed vragen

De eierprijzen zouden daarnaast vooral ook nog altijd oplopen door de interesse die de eiproductenindustrie toont, in tegenstelling tot de winkelbedrijven. De eierverwerkers vragen nog steeds redelijke hoeveelheden eieren. Dat is in een markt met stijgende prijzen opvallend, temeer omdat de eierverwerkers als gevolg van de lage eierprijzen van de afgelopen periode behoorlijk vol met eieren moeten zitten. De eiproductenindustrie zal vermoedelijk een tamelijk goede periode doormaken met veel vraag naar verwerkte eieren.

Brussel verlaagt exportrestitutie

Het is anderszijds voor de eierverwerkers bijzonder sneu dat Brussel heeft besloten om vanaf vandaag (21 juli 2011) de exportrestituties voor eiproducten te verlagen. Dit ondanks sterke protesten van de lidstaten, die tevergeefs de nog steeds belabberde situatie waarin veel leghennenhouders verkeren bij de Europese Commissie onder de aandacht brachten.

Interesse derde landen taant wat

De interesse van derde landen voor consumptie-eieren is er nog steeds, maar neemt volgens enkele pakstations onder invloed van de verder oplopende prijzen wel verder af.

(bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.